Turci nastavili gradnju, Opština Budva blokirala plac

Turci nastavili gradnju, Opština Budva blokirala plac

Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, blokirala je atraktivnu parcelu od 8.500 kvadrata ispred hala Jadranskog sajma u Budvi, jer vlasnik zemlje, kompanija “Safiro beach resort” nije izmirila 55 hiljada eura duga na ime poreza na nepokretnost.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 55.101,07 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Vijestima” je iz izvora bliskog vlasniku zemlje rečeno da će poresko dugovanje biti izmireno.

U junu je Uprava lokalnih javnih prihoda pokrenula postupak prinudne naplate, ostavljajući rok “Safiro beach resort” da izmiri poresko dugovanje, ali kompanija to nije uradila. Opština je slično uradila u januaru 2023. i par godina ranije, upisujući hipoteku kako bi se osigurala da će poresko dugovanje biti izmireno.

Riječ je o zemljištu na kome turska kompanija “Mia investments”, sa kojom je prije šest godina “Safiro beach resort” zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji, započela izgradnju hotela sa apartmanima za tržište “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, dvije kule od po 15 i 16 spratova.

Zabrana gradnje za ekskluzivnu I prvu zonu, dio Budve uz samu obalu, gdje se nalazi I parcela na kojoj niču kule, prestala je da važi 1. oktobra, kada je građevinska operativa na gradilištima u najatraktivnijem pojasu metropole turizma ponovo počela da radi poslije četvoromjesečne pauze tokom sezone.

Projekat turske kompanije, kako su oni prije par dana saopštili, podrazumijeva kompleks od 212 stambenih jedinica, 144 raskošne hotelske sobe, infinity bazen, privatnu plažu, i čak 27 luksuznih prodavnica i restorana. U ponudi su prostrane stambene jedinice i penthous.

“Vlasnici apartmana u Riviera Montenegro Residences imaće pristup svim pogodnostima kompleksa jer upravo brendirane rezidencije nude viši kvalitet i stil života, uz udobnost i pogodnosti kao što je pristup uslugama konsijerža, wellness sadržajima, privatnoj plaži i raznim “a la carte” uslugama koje će nuditi kompleks. Takođe, vlasnici će moći da prepuste cjelokupno upravljanje svojom nekretninom hotelu, ukoliko žele da je izdaju tokom sezone ili tokom cijele godine. Ovo predstavlja izuzetnu investicionu priliku, jer Budva svake godine bilježi sve veći broj posjetilaca, te predstavlja jedan od gradova koji se najbrže razvijaju u Crnoj Gori”, naveli su oni.

Da se prodaja apartmana uveliko odvija, svjedoče i upisi u katastarsku evidenciju, pa je posljednja trgovina obavljena 2. oktobra.

Za kompaniju “Safiro beach” javnost je saznala kada je biznismen Duško Knežević , koji se nalazi u spuškom istražnom zatvoru, ustvrdio da mu je zemlja kod Jadranskog sajma oteta, te da iza podgoričke firme “lično stoje lider DPS i šef države Milo Đukanović i nekadašnji ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović ”, a ne britanski biznismeni, kako piše u papirima. Njegove tvrdnje su odmah demantovane, te saopšteno da je kompanija sa Kipra “Expom Hotels Partners Limited” stoprocentni vlasnik zemljišta u Budvi na Jadranskom sajmu, koje koristi firma “Safiro Beach Resort”. Kiparska firma “Expom Hotels Partners Limited”, kako su tada kazali, nalazi se vlasništvu britanske “Cocoon grupe” sa sjedištem u Londonu.

Početkom juna Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u ponovnom postupku donijelo je rješenje kojim je data saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica “Riviera Montenegro Hotel & Residences”.

Direktorat je početkom februara obavijestio Upravni sud da je postupio po Zakonu o upravnom postupku u vezi s upravnim sporom po tužbi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva i donijelo rješenje kojim je poništeno rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 18. marta 2022. kojim je izdata saglasnost kompaniji “Mia Investments” na idejno rješenje hotela sa apartmanima.

Odlukom Upravnog suda naložen je ponovni postupak, što je resor na čijem je čelu bio tada ministar Janko Odović uradio, te donio istovjetno rješenje kao i prije tri godine, I dalo zeleno svjetlo za milionski projekat.

Specijalno državno tužilaštvo ispitalo je u julu nekadašnjeg pomoćnika sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđa Zenovića i od njega prikupilo sva saznanja o slučaju gradnje kula. Kako su “Vijesti” tada objavile

istražitelje tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović interesuje sve – od “pravih” vlasnika projekta, kako je postupalo ranije tužilaštvo, kao i zbog čega urbanističko građevinska inspekcija nije gradilište blokirala u februaru, kada je oborena saglasnost, nego tek početkom juna.

Sredinom marta, Zenović je podnio Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica iz Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

Slučaj “Mia investment” problematizovao je i ministar odbrane, nekadašnji predsjednik Opštine Dragan Krapović, koji je još ranije cijeli slučaj prijavio Specijalnom državnom tužilaštvu, a u martu dopunio krivičnu prijavu.