Tivat: Voda za građane skuplja 28 odsto

Tivat: Voda za građane skuplja 28 odsto

Tivćani će dogodine plaćati znatno skuplje usluge vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, jer je lokalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (VIK) pripremilo novi cjenovnik na koji je, shodno Zakonu o komunalnim djetnostima, već dobilo saglasnost nadležne Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REAGEN).

Prema novim cijenama, na koje po zakonskoj proceduri saglasnost treba da da i Skupština Opštine Tivat na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta naredne nedjelje, a koje su urađene po zvaničnoj Metodologiji za utvrđivanje cijena za obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti, građani Tivta će od 1. januara plaćati 28,2 odsto skuplju vodu nego što je to slučaj sada.

To je produkt činjenice da se po Metodologiji cijene komunalnih usluga u periodu od pet godina moraju postepeno izjednačiti za sve kategorije potrošača u Crnoj Gori. Na taj način će varijabilni dio cijene vode u Tivtu, koji zavisi od njenog utroška, ubuduće iznositi 0,9829 eura po kubiku, dok je aktuelna cijena 0,7661 eura po kubiku. Fiksni dio cijene koji se obračunava i plaća po priključku snižava se s aktuelnih 1,9225 eura na iznos od 1,5835 eura, što znači da će ta naknada za potrošače iz kategorije građana dogodine biti 17,6 odsto jeftinija.

S druge strane, potrošačima vode iz kategorije pravnih lica od 1. janaura značajno se smanjuju obje dimenzije ukupne cijene vode, pa će i oni plaćati fiksni dio po priključku u iznosu od 1,585 eura što je čak 42,1 odsto manje nego sada, a varijabilni dio cijene vode će im se obračunavati po tarifi od 0,9829 eutra po kubiku – kao i građanima.

To znači da će pravna lica u Tivtu od 1. januara utrošenu vodu plaćati 3,9 odsto jeftinije.

Obje kategorije korisnika usluga odvođenja otpadnih voda dogodine će to takođe plaćati po identičnim cijenama – fiksni dio u iznosu od 0,4812 eura po priključku, odnosno varijabilni dio u iznosu od 0,2830 eura po kubiku utrošene vode. To znači da će fiksni dio cijene usluga kanalizacije za obje kategorije korisnika usluga dogodine biti 29,2 odsto jeftiniji nego sada, dok se varijabilni dio za pravna lica povećava za 5,6 odsto, a za korisnike usluga iz kategorije građana za čak 41,3 odsto u odnosu na aktuelnu cijenu.

U materijalu koji je upućen odbornicima navodi se da je shodno članu 4 Zakona o komunalnim djelatnostima “cilj regulacije komunalnih djelatnosti da obezbijedi pružanje usluga korisniku po pravednim cijenama”.

“Metodologija se zasniva na principu povrata troškova, po kojem se utvrđuje cijena usluga koja obezbjeđuje pokrivanje opravdanih troškova poslovanja u obavljanju regulisane komunalne djelatosti.

Ova Metodologija zasniva se na postepenom izjednačavanju cijena vode između fizičkih i pravnih lica u periodu od pet godina, kako bi istekom tog perioda cijene bile iste za sve korisnike”, piše u materijalima, uz napomenu da se izjednačavanje cijena za sve korisnike ovako konačno postiže u narednoj godini.