Svako dijete zaslužuje djetinjstvo, ne ulicu

Svako dijete zaslužuje djetinjstvo, ne ulicu

Oktobar je mjesec kada se obilježava Dječija nedjelja, ali i Dan mentalnog zdravlja, a Defendologija centar iz Nikšića je odlučio da uličnom kampanjom još jednom skrene pažnju na problem prosječanja. Kampanju su nazvali „Djetinjstvo bez prosjačenja“ a glavni slogan je“Svako dijete zaslužuje djetinjstvo, ne ulicu“. Kampanju je podržao donator Defendologija centra, organizacija „Save the children“, a Nikšićani su imali priliku da čuju nešto više o prosjačenju, saznaju na koji način mogu pomoći djeci koja prose, a učesnici kampanje su dijelili i flajere.

„Kampanju smo osmislili zajedno sa drugarima iz Centra koji su svjesni koliko je prosjačenje štetno po njihovo mentalno zdravlje i po socijalni kontekst i oni su nam podrška, a sve u cilju da stavimo akcenat na temu sa kojom se naš Centar bori dugi niz godina. Kao da smo u nekom začaranom krugu, ali se ne damo. I dalje istrajavamo i trudimo se da tome stanemo na kraj. Nije laka borba, ali vjerujem da ćemo upornim radom napraviti vidljive pomake koji će na kraju rezultirati nekom vrstom pobjede“, kazao je psiholog u Defendologija centru, Vasilije Mićunović.

Kako je istakao, Defendologija centar trenutno ima 220 korisnika, dok ne može reći koliki je broj djece koja prose na nikšićkim ulicama.

„Taj broj varira i brojke nikada nijesu u potpunosti tačne. Čak smo u saznanju da se pojavljuju i djeca iz drugih gradova. Svaki dan kolega evidentira barem dvoje-troje nove djece koja dolaze iz Podgorice, sa sjevera ili primorja. Mjesečno imamo oko 10-15 prijava koje se odnose kako na prosjačenje, tako i na slučajeve koji su posredno vezani za taj problem“, kazao je Mićunović.

Korisnici Centra su uglavnom djeca i porodice ugrožene prosjačenjem, ali i oni koji su u riziku da to postanu, kao i djeca sa problemom u ponašanju, a najveći broj njih je iz romsko-egipćanske zajednice. Ima i onih kojima zaposleni u Dnevnom centru pomažu kada „zaškripi“ oko domaćih zadataka, jer su im roditelji nepismeni, pa je pomoć, čak i odličnim učenicima ponekad potrebna.

Pored ulične kampanje, u Centru su organizovane edukativne i kreativne radionice jer se, prema riječima psihologa , na taj način najbolje može doprijeti do djece.

Pohvalio je saradnju sa školama, policijom, a posebno sa Opštinom Nikšić koja im, kako je istakao konstantno pruža podršku.

Kampanju su podržali iz lokalne uprave – predsjednik Skupštine opštine Nemanja Vuković, savjetnik predsjednika Opštine, Vojin Striković, kao i iz nadležnog Sekretarijata.

Striković je kazao da su nedavno imali sastanak sa predstavnicima Defendologija centra, i odlučili da ih finansijski podrže.

„Opština Nikšić vodi socijalnu politiku i u nijednom momentu ne želi da odustane od bilo koje priče koja je započeta u prethodnom periodu ili je bila podržana od određenih instanci koji su razumjeli osjetljivost datog problema. Kako bi se ta priča nastavila i kako bi mladima koji potiču, prije svega, iz romske populacije, izašli u susret, kao i nastavili pozitivnu socijalnu kampanju, predsjednik Opštine je sa svojim timom dogovorio podršku u narednom periodu kako bi se kroz definisanje određene budžetske stavke jedan dio sredstava iz Opštine usmjerio prema aktivnostima koje Defendologija i organizacije poput njih kvalitetno sprovode, vodeći računa da mladi i djeca ne budu dio loše priče koja je sve više prisutna i u regionu, ali i u Evropi“, kazao je Striković.

Da nema Defendologija centra „djeca ulice“, kako zovu malene prosjake, često ne bi imala šta da pojedu i obuku, gdje da se okupaju, sklone.