Švajcarska kompanija 1. oktobra ulazi u željezarine pogone Čeličana i Kovačnica

Švajcarska kompanija 1. oktobra ulazi u željezarine pogone Čeličana i Kovačnica

Švajcarska kompanija 8B Capital, koja je na 50 godina zakupila željezarine pogone Čeličanu i Kovačnicu, 1.oktobra će ući u Željezaru i započeti zakup, dok će mjesec kasnije, 1. novembra preuzeti 25 radnika, a za pola godine 150.

To je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz Elektroprivede Crne Gore (EPCG).

Švajcarska kompanija i EPCG su prije dva dana potpisali ugovor, a jutros i notarski zapis kojim je taj dokument i pravno validan.

Na danas održanoj sjednici Odbora direktora EPCG Željezara Nikšić za v.d.direktora te kompanije izabran je diplomirani saobraćajni inženjer Miloš Nikolić, kome je ta funkcija nuđena i prije mjesec, ali je on odbio. Odbor je prihvatio zahtjev za razješenje koje je prije više od mjesec predala doskorašnja izvršna direktorica Željezare Nevenka Janković.

Nedavno je predstavnik švajcarske kompanije Igor Šamis saopštio da raspoloživa oprema u Željezari omogućava proizvodnju više od 300 hiljada tona čelika.

On je tada istakao da je potrebno proizvesti oko 100 hiljada tona sirovog čelika da bi se u Kovačnici proizvelo oko pet hiljada raznih profila legiranih čelika, te da razliku do 300 hiljada tona treba iskoristiti za proizvodnju kvalitetnog betonskog željeza.

Šamis je kazao da bi i u Kovačnici trebalo proizvoditi i toplo valjane trake, kao i drugi asortiman proizvoda koji traži tržište.