Štrajk roditelja: Neće da šalju djecu u školu dok Rada Višnjić ne dobije otkaz

Štrajk roditelja: Neće da šalju djecu u školu dok Rada Višnjić ne dobije otkaz

Nekoliko roditelja odjeljenja četvrtog razreda OŠ “Jugoslavija” u Baru kojem predaje učiteljica Rada Višnjić neće danas slati djecu u školu dok direktorica ove ustanove Slavica Radević ne smijeni ovu prosvjetnu radnicu zbog, kako su kazali CdM-u, niza nepedagoških poteza, zbog kojih je krajem septembra bila suspendovana, a onda opet vraćena na posao.

Prema nezvaničnim saznanjima CdM, 29. septembra ove godine je donijeto Rješenje o suspenziji Rade Višnjić jer je uvrijedila jednog kolegu, prozivala djecu po nacionalnoj osnovi, koristila nepedagoške mjere. Istog dana Školski odbor je predložio procjenu njenih radnih sposobnosti.

Informacije o ovom slučaju CdM je pokušao danima da dobije od direktorke Slavice Radević ali do objavljivanja teksta odgvora nije bilo.

Nakon suspenzije, Rada Višnjić se vratila u učionicu, zbog čega je grupa roditelja odlučila da danas ne šalje svoju djecu u školu.

“Započinjemo ovaj štrajk zbog vraćanja učiteljice Rade Višnjić na dužnost. Ona je povrijedila dječija i ljudska prava pričom o ličnim stvarima o učiteljima iz iste škole, zastrašivanjem djece istim ljudima, pričom o nebitnim stvarima i drugim osobama za vrijeme nastave i sve uz napomenu djeci da se o tome ne priča nikome čak ni roditeljima. Psihičko iživljavanje nad djecom, kao i manipulisanjem kako djecom tako i pokušajem manipulacije odraslih”, kazali su za CdM roditelji T.M, I.L, A.L, S.A.

Nezadovoljni su, dodaju, odlukom Ministarstva prosvjete da “takva jedna osoba koja je i na psihičkoj procijeni predaje njihovoj djeci”.

“Pored priče o drugim ljudima, tu su i vjerska i nacionalna provlačenja. Kada je dobila šansu na roditeljskom da se odbrani i kaže nešto u svoju korist glumila je da je uvrijeđena i demonstrativno je napustila sastanak. Žena koja za vrijeme suspenzije krišom ulazi u školu, dolazi do djece, čeka ih na ogradu škole, presrijeće na ulici…. Djeca imaju strah i nelagodu za odlazak u školu, vraćaju se nezadovoljna iz škole, pritom navodimo da su djeca uglavnom odlični đaci. Ministarstvo nema nikakvu moć da nešto riješi i dotična osoba se uvijek vraća nekako na posao, kako i zašto ne znamo, a svi znaju da psihički nije više spremna za rad sa djecom. Obećavaju da će zaštiti djecu, da su na njihovoj strani, a pored svega što znaju, raznih događaja, izjava i svega vraćaju učiteljicu kod te iste djece. Od koga da očekujemo da zaštiti našu djecu? Kome da se obratimo? Dok se to sve ne riješi bićemo u štrajku”, poručuje za CdM jedan od roditelja.

Uprava škole je, ističe jedna od majki u izjavi za CdM, po ko zna koji put je napravila propust kada je učiteljica Rada Višnjić u pitanju.

“Umjesto da je udalje od djece dozvolila su joj da dođe na nastavu bez ikakvog upozorenja nama kao roditeljima. Dijeli nas po vjerama, po nacijama i po političkim ubjeđenjima. Mi smatramo da škola nije mjesto za tako nešto, a djeca su još mala da bi razumjela išta od toga. I lično i majčinski i ljudski smo primorani da ovim putem podignemo svijest i zatražimo pomoć, jer sve institucije od škole do ministarstva nam nisu pomogle”, kazala je CdM jedna od majki.

Podsjetimo, učiteljica Rada Višnjić dospjela je prije dvije godine u žižu javnosti kada su njeni učenici na času likovnog crtali trobojke sa štrumfovima. Ona je čak odlukom tadašnje ministarke Vesne Bratić, nakon skandala u učionici, postavljena za vršiteljku dužnosti direktorice, ali samo na dan, budući da je javnost na takvu kontroverznu odluku reagovala burno.

Nakon toga je najprije suspendovana, a po okončanju postupka kažnjena uslovnim otkazom. Ubrzo se vratila u školu.

Nakon crtanja trobojki desio se jedan skandal učiteljice Višnjić – pozivala je učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.

S.Đukanović