Stigle prve pravosnažne presude u korist direktora škola

Stigle prve pravosnažne presude u korist direktora škola

Trojica direktora škola – Branimir Kostić, Dragoljub Maraš i Ranko Šljivić prvi su dobili pravosnažne presude i dokazali da im je prošle godine, na ljeto, bivša ministarka Vesna Bratić oduzela funkciju mimo zakona, saznaje Pobjeda.

Viši sud u Podgorici potvrdio je prvostepene presude Osnovnog suda koje su donešene u ovim predmetima. Na teret se direktorima stavljalo da nijesu izvršavali radne zadatke, da nijesu formirali školske odbore i da su zato smijenjeni. Dokazali su na sudu da je takva odluka nezakonita. Nijesu mogli formirati školske odbore iz razloga što upravo taj resor nije imenovao svoje predstavnike u tim tijelima. Čak su na sudu dokazali da su se obraćali resornom ministarstvu, neki su molili da izaberu svoje predstavnike. Uprkos tome, tadašnja ministarka nije reagovala.

Oko 157 direktora tužilo je Ministarstvo prosvjete. Negodovali su što su ljetos svi dobili ista, šablonska, cirkularna, rješenja o smjenama, sa istim zamjerkama i istim obrazloženjima. Pisali smo nedavno da je, za sada, njih 25 dobilo prvostepene sudske odluke i da čekaju izjašnjenje Višeg suda, kako bi postale pravosnažne.