Stanovnici Dajbaba sa protesta poručili da ne pripadaju Zeti, već Podgorici

Stanovnici Dajbaba sa protesta poručili da ne pripadaju Zeti, već Podgorici

Oni smatraju da je to najbolje uraditi putem referenduma gdje bi se građani izjasnili gdje žele da žive. Jučerašnjim okupljanjem ukazuju komisiji koja bi trebala da radi arbitražu da žele da budu dio Podgorice.

Stanovnik ovog naselja Vukić Konjević kaže da kompletna KO Dajbabe pripada Glavnom gradu.– Mi polazimo od logike da je to prigradsko naselje i ne možemo gledati šta je to pripadalo do 1945. godine, jer se grad proširio. Imamo i interese jer bolje pripadati gradu koji ima 180.000 stanovnika nego naselju koje ima 16.000. Mi smo ekonomski vezani za Podgoricu, tamo i na posao putujemo. Stanovnicima Zete želimo sve najbolje. Oni imaju tri velika potencijala, poljoprivredu, Skadarsko jezero i aerodrom, što nije malo. Želimo im svaku sreću. Oni su to željeli, omogućeno im je i postali su samostalna opština. Vjerujem da i Glavni grad isto želi što i mi. Žele oni i Botun, ali on je malo više sporan. Grad ulaže veliki novac u kolektor i vjerujem da Podgorica neće lako ispustiti tu investiciju – rekao je Konjević.

On smatra da su najbolje prirodne granice.

– Recimo granica rijekom ili nekim velikim putevima između opština. Da ne bude čovjeku preko imanja da ide linija, pa dio pripada jednoj, a dio drugoj opštini. Probaćemo ovako protestom da skrenemo pažnju na nas. Oni su formirali odbore koji vode pregovore, ali vidimo da ne idu lako. Ako nema rješenja onda referendum. Nadam se da će Vlada intervenisati. Logično je jedno onaj ko se odvaja to radi svojom voljom i on ne može da ucjenjuje onoga od koga se odvaja, nego da se postigne balans da nijedna strana ne bude oštećena – ističe Konjević.

Žitelj Dajbaba Jadranko Đukanović kaže da ovim protestom brane svoja prava.

– Čuli smo da se pominje arbitraža, pa smo se okupili da se dogovorimo za dalji tok rada. Tražimo da se pitaju građani, jer nas do sada niko ništa pitao nije, a o nama se radi. Hoćemo referendum prije svega i da građani odluče gdje će da žive. Niko nas ništa ne pita, ne razgovaraju sa nama, a imamo informaciju da već neko ispred građana to rješava. Mi te ljude ne podržavamo. Svi ovi ljudi bi da ostanu dio Podgorice – rekao je Đukanović.

Ni Slavko Đukanović ne pristaje da Dajbabe budu dio Opštine Zeta.

– Što mi treba da idem za papire u Golubovce kad mi je u grad bliže. Nijesmo politički nastrojeni, samo nam je cilj da se pitamo i odlučimo kome ćemo da pripadnemo. Svaka čast arbitražnoj komisiji, koja će to sigurno uraditi kako treba, ali mi sa ovim postupkom njima pomažemo da lakše razriješe problem koji može da izraste u malo veći. Mirni odnosi među ljudima su nam cilj. Čujem od građana da planiraju ako nam se ne izađe u susret, da se ovakva okupljanja radikalizujemo – kaže Đukanović.

I Željko Ivanović smatra da Dajbabe trebaju da budu dio Podgorice kao i do sada.

– Ako ne bude tako treba sva moguća dokumenta da prebacimo u Opštinu Zeta, a što je sa djecom koja ovamo idu u školu. Ovdje živim preko 30 godina pa se nadam da će i sami vidjeti da treba da ostanemo da budemo dio Podgorice. Ako ne mogu da se dogovore najbolje je da raspišu referendum pa da mi odlučimo – smatra Ivanović.