Spajić sa Micotakisom 10. aprila: Ogroman potencijal za saradnju Crne Gore i Grčke

Spajić sa Micotakisom 10. aprila: Ogroman potencijal za saradnju Crne Gore i Grčke

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić će se 10. aprila u Atini sastati sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom. U susret posjeti Grčkoj premijer Spajić je razgovarao sa Kostasom Fragojanisom, zamjenikom ministra vanjskih poslova. Tokom sastanka je apostrofirana puna podrška Grčke EU putu Crne Gore.

“Na vas gledamo vrlo pozitivno, divimo se poslu koji ste uradili i što ste postigli za kratko vrijeme. Grčka veoma podržava jedinstvenu Evropu, uključujući i integrisani Zapadni Balkan. Potpuno smo posvećeni ideji da Crna Gora postane punopravna članica EU. Spremni smo da ponudimo ekspertsku pomoć, ali i zajedničku saradnju kroz više oblasti“, poručio je Fragojanis.

Spajić je naglasio da Grčka može biti odličan primjer, jer je napravila izuzetne ekonomske reforme i ostvarila impresivne rezultate.

“Punom parom radimo na EU agendi i dobijanju IBAR-a i tu bi nam vaša pomoć bila od velikog značaja. Takođe smo fokusirani i na ekonomske reforme, jer želimo da osiguramo ravnomjeran i održiv rast Crne Gore. Intencija nam je da budemo primjer regionu i da gradimo mostove na putu ka jedinstvenoj evropskoj porodici“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Tokom razgovora je istaknut ogroman potencijal za bližu ekonomsku saradnju dvije zemlje i u tom kontekstu je konstatovano da bi organizacija biznis foruma mogla biti platforma za kreiranje brojnih ideja za saradnju.

Spajić je prezentovao plan velikih infrastrukturnih ulaganja, što bi mogla biti šansa i za učešće grčkih kompanija. Apostrofirana je mogućnost saradnje u oblastima obnovljivih izvora energije, biotehnološke i farmaceutske industrije, ali i pomorskog saobraćaja. Grčka je spremna da u tom smislu pruži tehničku podršku i ponudi modele finansiranja za razvoj

Zaključeno je da postoji zainteresovanost za dolazak grčkih banaka na crnogorsko tržište.