Spajić sa direktorima Monteputa i Uprave za saobraćaj: Uskoro izgradnja Zapadne obilaznice, raspisan tender

Spajić sa direktorima Monteputa i Uprave za saobraćaj: Uskoro izgradnja Zapadne obilaznice, raspisan tender

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić održao je sastanak sa direktorima Monteputa i Uprave za saobraćaj, Milanom Ljiljanićem i Radomirom Vuksanovićem na temu razvoja saobraćajne infrastrukture.

Premijer je konstatovao da je to jedan od prioriteta Vlade i zbog toga je izuzetno zadovoljan što su stvoreni svi preduslovi za posljednju fazu pred izvođenje radova na Zapadnoj obilaznici, ali i što se krenulom sa aktivnostima na projektu brze saobraćajnice Podgorica – Tuzi (Božaj).

„Danas imamo dvije važne vijesti za naše građane! Prva je da je raspisan tender za izbor izvođača radova na Zapadnoj obilaznici, od Komanskog mosta do kružnog toka na Bulevaru Donja Gorica, što je posljednji korak do početka radova. Druga važna vijest je da je danas potpisan i ugovor za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Podgorica – Tuzi, koja će imati direktnu vezu sa auto-putem Bar-Boljare. Ovo je jedna od 18 dionica brzih cesti i auto-puteva, na kojima uveliko radimo“, poručio je premijer Spajić i dodao:

„Zadovoljan sam dinamikom i aktivnostima Monteputa i Uprave za saobraćaj, koji trenutno rade na stvaranju uslova za izgradnju oko 500 kilometara auto-puteva i brzih cesti, koje će u potpunosti promijeniti Crnu Goru.“

Procijenjena vrijednost izgradnje Zapadne obilaznice je 20,6 miliona eura, a bulevar će biti dugačak tri kilometra, sa tri četvorokrake raskrsnice i jednim kružnim tokom.

„Radi se o saobraćajnici bulevarskog tipa sa četiri trake uz obostrane trotoare i rasvjetu. Konkretno saobraćajnica će se raditi od kružnog toka kod salona namještaja „Grand“ do kružnog toka na Komanskom mostu. Period za izvođenje radova je 18 mjeseci po uvođenju izvođača u posao“, naglasio je direktor Uprave za saobraćaj.

Uslovi za raspisivanje tendera za izvođenje radova stekli su se potpisivanjem ugovora o sufinansiranju između Uprave i opštine Podgorica.

„Ovo je jedan prioritetnih infrastrukturnih projekata za Glavni grad, kojim će se omogućiti lakši tranzit oko Podgorice. Naše obaveze su bile pripreme projekta i tehničke dokumentacije, zatim eksproprijacija i komunalna infrastruktura. Mnogo je rada uloženo u prethodnim mjesecima i očekujemo da će dinamika ići po planu, te da će se uskoro krenuti sa izvođenjem radova na zadovoljstvo građana Podgorice“, naglasila je gradonačelnica Olivera Injac, koja prisustvovala sastanku.

Monteput je nastavio sa intenzivnim radom na pripremama za izgradnju 18 dionica auto-puteva i brzih cesti, a na tom planu je novi važan korak napravljen potpisivanjem ugovora za izradu idejnog rješenja od Podgorice do Tuzi (Božaj).

„Ugovor će raditi podgorička firma Via Project, a rok za izradu rješenja je četiri mjeseca. Ovo je još jedan korak u realizaciji ambicioznih planova Monteputa i Vlade, sa ciljem da se izgradi 500 kilometara auto-puteva i brzih cesti“, zaključio je direktor Monteputa Milan Ljiljanić.