Spajić i Radunović predstavili projekat Velje brdo: Prvi stanovi sredinom 2026. godine, kvadrat hiljadu evra

Spajić i Radunović predstavili projekat Velje brdo: Prvi stanovi sredinom 2026. godine, kvadrat hiljadu evra

Premijer Milojko Spajić i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slaven Radunović danas su predstavili projekat radnog naziva “Velje brdo” kojim je predviđeno rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima. Spajić je najavio da će prvi stanovi na tržištu biti sredinom 2026. godine, da će kvadrat kpštati 1.000 eura sa kamatom 1,2 odsto.

“Amerika ima američki san. Crna Gora će uskoro da dobije crnogorski san”, rekao je Spajić.

Prioritet će, najavio je Spajić, imati oni koji su podstanari, mladi bračni parovi, lica sa invaliditetom, porodice sa djecom sa smetanjama u razvoju.

“Za 100 kvadrata, stanove sa tri spavaće sobe, imaćemo mjesečnu ratu koja će iznositi 390 eura. Ne postoji učešće, i koštaće 390 eura mjesečno za 30 godina otplate”, obećava Spajić.

Prema njegovim riječima za stan od 60 kvadrata biće otplata sa mjesečnom ratom od 290 eura.

“Ovakve cijene ne postoje na crnogorskom tržištu, kvadrat stana biće 1.000 eura, a izvedena kamata rate 1,2 odsto godišnje. Prvi stanovi će, očekuje, biti disperzovani do 2026. godine”, kazao je Spajić.

Odgovarajući na pitanje da li će ovo pospješiti unutrašnje migracije, kazao je da se 90 odsto podstanara Crne Gore nalazi u Podgorici.

“Suštinski tržište rada i življenja diktira migraciju, a ne idejni projekat i stanovanje”, rekao je Spajić i dodao da je između njih i DPS ogromna razlika, jer DPS nije davao rezultate, “mi ih isporučujemo”.

“Ovo je jedan veliki zahvat i najveći urbanistički plan. Ovo je prostor za još jedan grad”, rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima planirano je da tu živi oko 42 hiljade ljudi. Površina projekta je 9.226.470 metara kvadratnih, na 923 hektara.

“Sve što se bude radilo radiće se po strogim ekološkim pravilima. Očekujte jedan grad u kome sve postoji, sve zgrade imaće podzemne garaže”, najavio je Radunović.

Radunović je istakao da su bili potrebni nadljudski napori, dok se uopšte našla lokaciju za ovoliki projekat.

Na pitanje novinara zašto se projekat predstavlja tokom izbore kampanje za lokalne izbore u Podgorici i Kotoru Spajić je rekao da svaka dva mjeseca imamo lokalne izbore pa država ne može stati, a Vlada mora da radi.

“To što se ovo pogodilo da bude pred lokalne izbore, to smo premijer i ja raskrstili sa našim listama i strankama, niko ovo neće pomenuti u kampanju i da ne bi neko pomislio da želimo da ovo zloupotrijebimo”, istakao je Radunović.

O napuštanju sjednice Vlade ministara iz majinskih partija i podizanju spomenika Amfilohiju

“Samo stabilne vlade mogu na ovaj način da prezentuju ovakve grandiozne projekte sa dugoročnim implikacijama po društvo naše države. Postoje odluke Vlade sa kojima će se neki članovi Vlade slagati, neki se neće slagati. Mislim da ovo nije prvi nizadni put da se ovo desilo, tako da gledam kroz prizmu demokratije”, rekao je Spajić odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su ministri iz manjinskih partija napustili sjednicu Vlade u četvrtak kada se donosila odluka o podizanju spomeniku pokojnom mitropolitu Amfilohiju u Beranama.

Spajić nije prisustvovao toj sjednici Vlade jer je bio u Briselu, a danas upitan da li podržava tu odluku je rekao: “Ja mislim da smo jednom odgovorili na to pitanje i stvarno ne bih volio da se vrtimo u krug. Zahvaljujem na pitanju idemo dalje…”.