Skraćen mandat Skupštini Glavnog grada, Podgorica ide na nove izbore

Skraćen mandat Skupštini Glavnog grada, Podgorica ide na nove izbore

U toku je Skupština Glavnog grada na kojoj se, između ostalog, raspravlja i o skraćenju mandata Skupštine.

Na današnjoj sjednici odbornici će raspravljati i o Predlogu za razrješenje gradonačelnice Glavnog grada Olivere Injac.

Tok sjednice možete pratiti na našem portalu:

Poslije kolegijuma koji je trajao 15-ak minuta, Borovinić Bojović je predložila je da se večeras završi diskusija i o drugoj tački, a da se nakon toga glasa o prvoj i drugoj.

Borovinić Bojović: Zbog kompleksnosti situacije – odsustva određenog broja odbornika – zamoliću da pređemo na drugu tačku dnevnog reda

Predsjednika Skupštine Opštine Podgorice Jelena Borovinić Bojović poručila je da zbog kompleksnosti situacije – odsustva određenog broja odbornika – ali i ako se sjetimo da je parlamentarna većina najmanje pola godine čekala da preuzme vlast u Podgorici, zamoliću odbornike da pređemo na drugu tačku dnevnog reda i da o skraćenju mandata glasamo na kraju sjednice.

Klikovac: Da se odmah glasa

Rasprava je završena, a odbornik DPS-a Andrija Klikovac tražio je da se o tački koja se tiče inicijative za skraćenje mandata lokalnom parlamentu odmah glasa, prije rasprave o drugim tačkama dnevnog reda.

Vešović: Nećemo učestvovati u farsi, Podgorica je postala teren za državne sukobe

Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović izjavio je da neće učestvovati u glasanju.

„Kao što je kazala koleginica Popović – nećemo učestvovati u ovoj farsi. Podgorica je postala teren za državne sukobe. Priča se o interesima građana, a jasno je da je ovo teren za rješavanje sukoba sa državnog nivoa“, rekao je Vešović.

Mugoša: Glasaćemo za sve što je neophodno za funkcionisanje grada

Budimir Mugoša iz SDP istakao je da za godinu i po dana otkad je na vlasti ova većina bio veliki broj partijskih zaposlenja, kupljenih diploma, kao i tehničkih problema.

„Stvar je u tome da mi iz opozicije imamo svoje razloge, a dio vlasti svoje. Teza je da je ovdje neka nova vlast. Da je tako, ne bismo raspuštali parlament već bi samo kao nova većina izglasali novu vlast. U ime opozicije mogu da kažem da ćemo glasati u tehničkom mandatu za sve ono što je neophodno za funkcionisanje grada“, rekao je Mugoša.

Čarapić: Preko Podgorice žele da ugroze državnu vlast

Odbornik PES-a Vasilije Čarapić poručio je da će oni glasati protiv skraćenja mandata Skupštine.

„Radi se o protivljenju izbornoj volji građana iz 2022. Bilo bi jako perfidno da opozicija preda inicijativu za skraćenje mandata, a da se onda neki skupljaju oko nje“, rekao je Čarapić.

On smatra da se rušenjem Podgorice želi stvoriti politička šteta, kako bi se, tvrdi, na taj način ugrozila državna vlast.

„Građani Podgorice su ti koji su žrtve zakulisnih radnji“, dodao je Čarapić.

Ljiljanić: Uradićemo najpošteniji čin i vratiti mandat građanima

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić saopštila je da će uraditi „najpošteniji čin i vratiti mandat građanima u ruke“.

„Neka građani odluče ko će biti vlast u Podgorici i ko će voditi ovaj grad“, istakla je Ljiljanić.

Vuković: Parlamentarna većina više ne postoji

Milena Vuković, odbornica GP URA, istakla je u završnoj riječi da parlamentarna većina više ne postoji, te da kao odgovoran politički subjekt žele da grad funkcioniše normalno.

„Nažalost u ovakvom stanju to nije moguće. Građanima je jasno šta se dešava i koliko se manipuliše dešavanjima. Mi radimo ono što moramo“, istakla je Vuković.

Šušić: Neki koji su do juče bili na suprotnim stranama danas sarađuju

Mitar Šušić, odbornik NSD-a, poručio da postoji neka nova politička realnost, te da neki koji su do juče bili na suprotnim stranama danas sarađuju.

„Mi ćemo napustiti salu prije glasanja da omogućimo građanima da steknu jedan vizuelni utisak obrisa jedne nove koalicije u Podgorici, bez obzira da li izlaze u jednoj, dvije ili više kolona“, rekao je Šušić.

Bajić: PzP će glasati za skraćenje Skupštine

Šefica kluba odbornika PzP-a Anika Bajića izjavila je da je stav organa partije da se glasa o skraćenju mandata Skupštini, a da je sve mimo toga kršenje dogovora i odluke organa partije.

Pejović: Treba imati političku municiju da se napadne PES, kako ne bi došlo do povećanja plata i penzija

Boris Pejović, odbornik PES-a u Skupštini Glavnog grada, izjavio je da poslije izlaganja odbornika „nikome nije jasno zašto treba da se skrati mandat lokalne skupštine“.

„Imamo inicijativu onih koji na državnom nivou kritikuju vlast da iniciraju skraćenje mandata. Mi ne prolongiramo, ali neki drugi žure. Na istom sastanku na kom sam rekao da će izbori biti 29. septembra, ti isti su kazali ‘a ne nego ćemo vas čekati’. Poenta je imati izbore usred ljeta, da vodimo kampanju u avgustu i septembru. Treba imati političku municiju da se napadne PES da ne može dići plate i penzije i da ostavi stanje kakvo jeste“, poručio je Pejović, prenose „Vijesti“.

On je dodao da Vlada ima dvotrećinsku većinu, a da neko ko spominje da je glomazna i koliko će koštati preskače da kaže da je na hedžingu ušteđeno šest miliona.

Odbornik PES-a je pitao, ako se nisu mogli dogovoriti danas u okviru ove većine, kako će poslije izbora.

„Molim vas da uzmemo u obzir jučerašnju izjavu poslanika opozicije u državnom parlamentu i ono što smo imali priliku da pratimo prethodnih nedjelja i mjeseci. PES je želio dogovor. Imaćemo izbore, ali je bitno znati ko je htio dogovor, a ko je skratio mandat upravi koja je radila dobro“, istakao je Pejović.

Abdić: Građani Podgorice su taoci političkih nesuglasica

Odbornik DPS-a Nermin Abdić ocijenio je daje odluka o skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada najpoštenije rješenje prema građanima.

„Mi nikome drugome ne polažemo račune osim građanima. Mislim da je najpoštenije da se svi odmjerimo na izbore. Ovo što se dešava u Podgorici ne služi na čast, ovo je potpuno urušavanje svega to je u gradu prisutno. Građani Podgorice su taoci političkih nesuglasica“, rekao je Abdić.

Popović: Imamo realnu mogućnost da dođe do blokade Glavnog grada

Zdenka Popović, odbornica Demokratske Crne Gore, saopštila je je da gradska uprava radila dobra, a da su zatekli loše stanje.

„Mislim da smo dali puni doprinos. Nismo se miješali u odnos koalicionih partnera. Sada mi je žao što ranije nismo pokušali zajedno da nađemo rješenje i izađemo iz krize“, izjavila je Popović.

Prema njenim riječima, „imali smo prilike da vidimo kako se domaćinski upravlja Glavnim gradom“.

„Ako se izbori budu desili krajem septembra, ne postoji varijanta da možemo da donesemo budžet Glavnog grada. Računajte da ćemo ući u takvu zonu da ćemo imati privremeno finansiranje, jer znate da teku rokovi i kada treba da se konstituiše Skupština, pa nakon toga kad se bira rukovodstvo Glavnog grada i imamo realnu mogućnost da imamo blokadu Glavnog grada do kraja januara ili početkom februara. Računajte i da treba da damo milion evra za izbore“, izjavila je Popović.

Ljiljanić: Poslije rasprave glasati o skraćenju mandata

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić tražila je da se poslije rasprave odmah glasa o skraćenju mandata.

Šćepanović potvrdio da neće glasati za skraćenje mandata

Odbornik PzP-a Goran Šćepanović je objasnio zbog čega ne može da učestvuje u ovakvom načinu skraćenja mandata.

„DPS je napravio veoma loš sistem. U Crnoj Gori smo došli do toga da imamo takav sistem da gubimo ono najvažnije – ljudske resurse. Došli smo u vrijeme da me je sramota zbog toga što nas napuštaju mladi i pametni. Vi ste (DPS) napravili takav sistem i ne mogu da glasam sa vama“, kazao je Šćepanović.

Marković: Milatović sa DPS-om ruši vlast u Podgorici

Odbornica PES-a Branka Marković je navela da Milatović „ne preza da sa DPS-om smišljeno i otvoreno ruši vlast u Podgorici“.

„Danas svjedočimo da su pale sve maske i da je naš bivši partijski kolega, kojeg smo postavili na mjesto predsjednika Crne Gore, konačno pokazao pravo lice. Bez imalo ljudske i političke odgovornosti ne preza da sa DPS-om smišljeno i otvoreno ruši vlast u Podgorici. Iako bi trebalo da bude predsjednik svih građana, on ruši vlast u Podgorici. Pogazio je sve principe za koje smo se borili i očigledno je da ne vidi dalje od svoje sujete. Gubi kompas i nastavlja da srlja iz greške u grešku“, kazala je Marković.

Ona navodi da Milatović i pet odbornika, nijesu izdali samo programske principe PES-a, već i povjerenje građana, koje su „nama (PES-u) dali na izborima“.

Čarapić: I Abazović je govorio da neće sa DPS-om, pa je s njima srušio vladu

Odbornik PES-a Vasilije Čarapić ističe da je ista stvar bila kada je „Dritan Abazović potpisao Memorandum o saradnji i rekao da neće da ruši Vladu sa DPS-om, pa je onda na osnovu tog memoranduma srušena 42. vlada i napravljena vlada sa DPS-om“.

„Nakon prvih pregovora PES-a i Pokreta za Podgoricu, koji su se pokazali kao farsa, sazvana je konferencija i potpisan je memorandum sa Pokretom za Podgoricu, PzP-om i GP URA. Nijesu pregovori ni bili otvoreni, a formirao se novi Blok 11. Dogovor nije zavisio samo od Pokreta za Podgoricu. Stvari koje smo dogovarali sa njima odbijao je Blok 11. Kadrove koje nijesu htjeli da prihvate sada će dobiti u dogovoru s opozicijom i to je suština priče“, kazao je Čarapić.

Rakčević: Nećemo praviti nikakve aranžmane ili koaliciju sa DPS-om

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević izjavio je da situacija u Skupštini Glavnog grada podsjeća na predizbornu kampanju.

„Mi smo postigli fenomenalne rezultate. Ponosan sam na svaki rezultat gradske uprave. Sigurno da je bilo grešaka, ali se radilo čistog srca i donosile su se teške odluke za dobrobit građana. Danas treba da donesemo isto takvu jednu odluku. Imamo okolnosti da se desila prekompozicija parlamentarne većine. URA je dala doprinos više nego mnogi i ne pristajem priču na širinu vlasti time što je i GP URA u vlasti. Pet odbornika PES-a je napustilo klub i formiralno posebni klub. Pustili smo ih da se dogovore, ali nijesu uspjeli. Na posljednjem sastanku smo fizički razdvajali Dragaša da se ne obračuna sa dijelom bivših partijskih kolega. Činjenica je da više većinu nemamo i da za kvorum treba 30 odbornika, a to nemamo sa 29 odbornika. Danas raspravljamo o tome želimo li da grad stane ili da se razvija. Bili smo pouzdan koalicioni partner od prvog dana i mi smo pokazali tu širinu o kojoj se priča“, istakao je Rakčević.

Prema njegovim riječima, njihova dužnost je da skrate mandat kako bi mogao da funkcioniše.

„Danas imamo samo dva izbora – da skratimo mandat, ali ne da prekrajamo izbornu volju. Ne da glasamo smjenu gradonačelnice da bi se ja dokopao te fotelje. Građani mi nijesu dali po povjerenje i ne želimo to da radimo. Ne pada mi na pamet da sa DPS-om na narednim izborima pravim bilo kakve aranžmane ili koaliciju. Ako danas budemo glasali protiv skraćenja mandata imaćemo potpunu blokadu Glavnog grada. Zakonski rok za podnošenje nove inicijative je tri mjeseca. Sve to bi prolongiralo izbore do kraja januara, a tom periodu ne bi imali nijednu sjednicu. Ne ide se ni meni na izbore, ali mislim da je ovdje izbor veoma lak“, rekao je Rakčević.

Rakčević pohvalio akciju gašenja požara i poželio brz oporavak povrijeđenim vatrogascima.

Rakčević se zahvalio pripadnicima Službe zaštite i spašavanja, Rendžerskoj službi, komandiru Službe zaštite, a najviše dvojici mladih vatrogasaca Ognjenu Anđušiću (najmlađem vatrogascu) i Danijelu Sekuliću koji su sinoć tokom gašenja požara zadobili lakše povrede.

„Imali smo situaciju da je Gorica prvi put bila spremna za požarnu sezonu, da smo od januara uklonili 1.300 kubnih metara opožarenog biljnog otpada, a da to nijesmo uradili i da hidranti nijesu radili i pod punim pritiskom, požar bi gasili i narednih dana“, rekao je Rakčević.

Pejović: Građani treba da znaju namjere GP URA

Odbornik PES-a Boris Pejović navodi da je Skupština u potpunosti funkcionalna, ali da se pojedincima „žuri“.

„Koleginice Vuković, u to što pričate ne možete da ubijediti ni svoje kolege iz Bloka 11. Vi na osnovu ove inicijative ne djelujete kompaktno. Pominjete ko će biti gradonačelnik i cenzus, pa se nadam da se više neće nikad ponoviti praksa da neko ko ima tri ili četiri poslanika, ima i premijera. Ako vam je to kalkulacija, da skratite mandat sa kolegama iz opozicije pa da sjutra vi budete tas na vagi, građani to treba da znaju“, poručio je Pejović.

Mićović: Odbornici PES-a trpjeli pritiske od Milatovića

Odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Borovinić Bojović: Neće biti opstrukcija sjednice, ne bojim se volje naroda

Da ne bi bilo nejasnoća i da se ne bi stvarao netačan utisak, u odnosu na ono što su saopštile kolege iz Pokreta za Podgoricu i DPS, da neko možda bježi od izborne volje, želim da razjasnimo odmah i spartanski kratko. Izborna volja je saopštena oktobra 2022. godine jasno i precizno. Na osnovu te izborne volje DPS je poslije tri decenije poslat u opoziciju, a mi smo u skladu sa tom voljom izabrani gdje jesmo, poručila je na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada predsjednica Jelena Borovinić Bojović.

„Mi, pobjednici izbora tu izbornu volju nećemo prekrajati i nećemo glasati za skraćenje mandata od četiri godine koji su nam građani dali. Ali to ne znači da ću pribjegavati bilo kakvim opstrukcijama kakve je radila prethodna vlast DPS“, izjavila je Borovinić Bojović.

Odbornici Skupštine Glavnog grada danas raspravljaju o skraćenu mandata Skupštini.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić zatražila je da prva tačka dnevnog reda bude skraćenje mandata Skupštini da bi se vidjelo da li Skupština ima legitimitet, iako je na kolegijumu Predsjednice Skupštine dogovoreno drugačije.

Poslije spekulacija da će biti odlaganja sjednice, Borovinić Bojović je bila kategorična.

„Dakle gospodo iz opozicije i Pokreta za Podgoricu i svi koji želite skraćenje mandata, da ne bi bilo nedoumice – ako hoćete da skratite mandat i ako želite izbore, imaćete izbore. Ali ću vas podsjetiti na onu izreku – pazite što želite možda vam se i ostvari“, rekla je predsjednica Skupštine Glavnog grada, pa nastavila:

„Za mene se zna ko sam i šta sam i u bolnici i u Skupštini i na ulici, i u gradu i na selu, svuda. I nemojte da se uznosite ili zavaravate da ću ja nešto bježati od vas. Ali prije toga morate pred očima građana da glasate javno sa DPS-om koji su građani poslali u opoziciju. Nikakvih odugovlačenja i opstrukcija neće biti, ni jednoga dana, ni ja lično ni bilo ko iz većine nema razloga da bježi od izborne volje, jer ni građani ne bježe od nas. Nećemo se igrati ni žmurke ni gluvih telefona. A građani će prosuditi sve“, zaključila je Borovinić Bojović.

Vuković: Glasaćemo za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada

Odbornica GP URA Milena Vuković saopštila je da ta partija neće glasati za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, ali da će glasati za skraćenje mandata Skupštini.

Prema njenom mišljenu, Skupština više nije funkcionalna.

„Ovu parlamentarnu većinu čini 34 odbornika. Onog trenutka kada je pet odbornika iz Pokreta za Podgoricu odlučilo da glasa za skraćenje mandata, parlamentarna većina više ne postoji. Većina čini 29 odbornika i svi dobro znate da to nije dovoljno za funkcionisanje Skupštine Glavnog grada. Nisam spremna za bilo kakve prekompozicije sa ljudima iz opozicije. Odlučili smo se da glasamo za skraćenje mandata ovom Parlamentu, jer želimo funkcionalnu Skupštinu Glavnog grada. Ova Skupština više ne može da usvaja bitne odluke“, rekla je Vuković, prenosi „Gradski“.

Ona je poručila da DPS ne može da se vrati na vlast, te da je izvjesno da će imati još gori rezultat na narednim izborima.

„Žao mi je što ćemo na ovaj način prekinuti mandat i zamjeniku gradonačelnika Luki Rakčeviću, ali sam sigurna da će on biti novi gradonačelnik Podgorice“, istakla je Vuković.

Ljiljanić: Ne ulazimo ni u kakvu koaliciju sa DPS-om, jer smo mi ti koji smo ih srušili

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Liljanić reagovala je na izjave vlasti, navodeći da će skratiti mandat Skupštini i vratiti mandat građanima.

„Nijesmo ušli u koaliciju ni sa opozicijom, ali ni ostali u vlasti, jer je to bilo nemoguće. Nijesam nikad podlegla pritisku prodaje, kupovina i ucjene. Ne ulazimo ni u kakvu koaliciju sa DPS-om, jer smo mi ti koji smo srušili DPS. Mnogi neće više sjedjeti u ovim klupama, ali na građanima je da to odluče. Ako građani to smatraju mi smo spremni da prihvatimo taj poraz. Prvi smo rekli ‘ne’ klimanju glavom, ali to nema nikakve veze sa koalicijom sa DPS-om“, kazala je Ljiljanić.

Vešović: Ovdje postoje određene koalicije koje će služiti za prevaru građana na narednim izborima

Građane možete prevariti najviše jednom, u tom obliku u kom ih varate, poručio je odbornik Stefan Vešović.

„Već sada je jasno da ovdje postoje određene koalicije koje će služiti za prevaru građana na narednim izborima. Napokon, nakon što su se stekli uslovi da može da se radi normalno, pojedini ljudi su svjesno odlučili da to uskrate. Građani sve znaju i sve vide, a siguran sam da na narednim izborima neće biti mnogo drugačija konstrukcija vlasti. Jasna mi je težnja opozicije da skrati mandat, ali mi je žao da su kolege iz vladajuće većine, koji znaju u kakvim se uslovima radilo, dali platformu da to realizuju“, kazao je Vešović.

Čarapić: Očekujemo da URA povuče kadrove

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da očekuje da URA povuče svoje kadrove ukoliko glasaju za skraćenje mandata Skupštini i nepovjerenje administraciji. Na to je reagovala Milena Vuković (URA) poručujući da očekuje da gradonačelica Olivera Injac podnese ostavku jer je „izgubila podršku“.

Radević: Ko je uzimao apanažu od 500 eura po čovjeku u Službi zaštite ?

Odbornik Boban Radević je istakao da je ova vlast prekinula sve loše prakse.

„Neka odbornici sa desne strane (DPS) kažu kako su se zapošljavali sezonci u Službi zaštite i spašavanja i ko je uzimao apanažu od 500 eura po čovjeku. Znam ko je i reći ću to sa svjedokom. To nijesu male pare. Zaposlite 20-30 sezonaca i od svakoga uzmete po 500 eura, pa to je 10-15 hiljada“, kazao je Radević.

Pejović: Pravo je pitanje kako bi se živjelo sa ovakvim cijenama, a sa pređašnim platama

Odbornik PES-a Boris Pejović je kazao da je gradska uprava u mandatu nešto više od godinu dana, te da su godinu čekali tranziciju vlasti zbog nefunkcionalnosti institucija.

„Da su se kolege iz opozicije pitale mi bi i dalje imali nefunkcionalan Ustavni sud, ne bi dobili IBAR, programe Evropu sad 1 i 2… Imamo situaciju da slušamo da program Evropa sad 1 ne postoji, da se program Evropa sad 2 neće realizovati, a mi imamo situaciju da će se realizovati i to mjesec dana prije roka. Zamislite da su građani čekali dinamiku rasta cijena kao što su imali priliku da čekaju. Deset godina je trebalo da se poveća plata za 50 eura, a mi smo ih utrostručili. Pravo je pitanje kako bi se živjelo sa ovakvim cijenama, a sa pređašnim platama. To je suština. Situacija nije idealna, ali je mnogo bolja i biće bolja“, kazao je Pejović.

Baošić: Neću učestvovati u glasanju sa opozicijom

Odbornik Nemanja Baošić kazao je da neće učestvovati u glasanju sa onim političkim strukturama koje su do 2020. godine bile na vlasti.

On je naveo da ova aktuelna većina treba da padne, jer nije urađeno mnogo i ono što je obećano u kampanji, ali da ne želi da glasa za skraćenje mandata.

Baošić je govorio i o zapošljavanju u Glavnom gradu za vrijeme ove vlasti, navodeći da je u koaliciji „Za budućnost Podgorice“ bilo mnogo rodbine.

„Funkcije su se dijelile po političkoj osnoci – jedna osoba je podijelila sve funkcije unutar političkog subjekta – to je bratanić Predraga Bulatovića – Vladimir Bulatović“, naveo je Baošić.

Njegove riječi demantovali su iz ove koalicije, navodeći da je poštovan zakon, ali i sve procedure.

Šušić: URA ponovo stupa u koaliciju sa DPS-om

Odbornik Mitar Šušić je istakao da je za pojedince ovo izazivanje nestabilnosti zadnji politički voz za njihovu relevantnost u javnom životu.

„GP URA ponovo stupa u koaliciju sa DPS-om, iako kada smo formirali vlast u Glavnom gradu, URA koja nije bila neophodna za sastav parlamentarne većine, dobila je ispruženu ruku da se izvadi iz političkog ništavila i kada je praktično bila pred nestajanjem. Ova većina je gospodina Rakčevića dovela na mjesto zamjenika gradonačelnika i ne znam šta je njegov motiv u svemu ovome“, kazao je Šušić.

Ističe opoziciji da su za saradnike našli politički nepismene ljude.

„Novi izbori vama ništa dobro ne mogu donijeti, jer se nijeste oslobodili ni od čega zbog čega ste izgubili vlast. Klikovac je nekoliko puta ponovio meritokratiju kao da je profesor etike, a ne predstavnik DPS-a. Građani se još dobro sjećaju svega što je uradio DPS, sve to će nama ići u korist. Siguran sam da niko nije zaboravio ni ‘Limenku’, ni klanova, ni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, progon vjernika… Motive ostalih aktera ove ujdurme ne mogu da shvatim, ali ni one ostale koji če učestvovati u tome“, istakao je Šušić.

Prema njegovim riječima, ovdje se malo šta tiče lokalne politike, već da se sve preslikava sa državnog nivoa.

Radičević: Imamo sličnu situaciju kao 2014.

Branislav Radičević (PES) navodi da se uporno želi nametnuti teza da Glavni grad loše funkcioniše i radi, što, kako kaže, nije istina.

„Uporno se govori da nešto treba popraviti. Podsjetiću da se 2014. godine rodio jedan politički subjekt, odnosno kada je tadašnja opozicija pobijedila na izborima… a onda se rodila jedna nova partija i prelazi na stranu DPS-a. Danas imamo sličnu situaciju. Imamo projekte ispred nas i superiorni program“, kazao je Radičević.

Čarapić: Danas svjedočimo prekrajanju izborne volje

Odbornik PES-a Vasilije Čarapić poručio je da se danas u Skupštini svjedoči prekrajanju izborne volje koju su građani pokazali na izborima 2022. godine.

„Građani su na izborima glasali u ogromnoj većini protiv DPS-a i svega onoga što je bila prethodna politika koja je vladala Podgoricom u prethodnim decenijama. Glasali ste protiv korupcije, protiv privilegija pojedincima bliskim bivšoj vlasti, protiv nakaradnih praksi koje su ovom Gradu ostavile 100 miliona duga po sudskim presudama. To su sve bili fingirani procesi. Glasali ste protiv represivnog režima i protiv mraka. Glasali ste protiv jedne Gradske TV, koja je bila partijsko-propagandno glasilo. Vaš novac je išao u kasu DPS-a kako bi oni sprovodili svoju propagandu. Glasali ste protiv čovjeka koji je prodao kružni tok, a za šta ga sad tereti SDT, kao i njegove kolege koji su omogućili takvu transakciju. Građani su na prošlim izborima jasno rekli protiv koga su. Godinama ste se borili, a izborna volja je pogažena od strane ljudi koji nijesu vodili ovu kampanju i nijesu dobili ovu bitku. Molim vas da to zapamtite“, kazao je Čarapić.

„Vidjećemo da li je prethodni režim uspio da izdejstvuje novog Draga Đurovića, Azru Jasavić i Stevana Džakovića“

On je poručio da se danas odlučuje da li će jedan Drago Vučinić biti Drago Đurović i da li će Nađa Ljiljanić biti Stevan Džaković.

„Vidjećemo danas da li imamo takav scenario. Vidjećemo da li je prethodni režim uspio da izdejstvuje novog Draga Đurovića, Azru Jasavić i Stevana Džakovića“, istakao je Čarapić.

On je istakao da sadašnja opozicija sigurno neće doći na vlast.

Čarapić je rekao da je na pregovorima „istrpio najveće moguće uvrede i ponižavanja“.

„Ćutao sam, jer sam vjerovao da je u javnom interesu da se ne izdaje volja građana. Oni će reći da su tu zbog građana, ali je jasno da nijesu. Oni su suštinski režim koji su građani pobijedili“; poručio je Čarapić.

Radević: Izbore ne traže građani

Odbornik Boban Radević istakao je da prijevremene izbore nisu tražili građani Podgorice, nego su građani na izborima u Podgorici odlučili i rekli šta misle o politici DPS-a. Ističe da će to pokazati i izlaznost.

„Izbore u Podgorici vjerovatno žele dva ili tri čovjeka. Prvi put imamo priliku da vidimo da se u Glavnom gradu ne postupa selektivno. Mislim da ne bi trebalo da skratimo mandat zajedno sa jednim Ivanom Vukovićem kojeg propituje SDT. Kako da skratimo mandat sa ljudima koji su 30 godina uništavali i pustošili grad. Kako da skratimo mandat sa jednim Mugošom, Migom Stijepovićem i ljudima koji su uništavali naš grad i državu. Mi nećemo sa vama glasati. Jedino me raduje što većinu vas nećemo više gledati, jer je ovo najveći broj odbornika DPS-a koji su imali“, poručio je Radević.

Klikovac: Više ne postoji parlamentarna većina koja politički može da upravlja Glavnim gradom

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac istakao je da žele skraćenje mandata jer ne postoji parlamentarna većina koja može politički da upravlja Glavnim gradom.

„Što god danas bilo, mi znamo da ćemo doći do takvih brojeva da će parlament biti u blokadi. Zbog svega toga mislimo da je najbolje da idemo na nove izbore, pa neka se građani dalje opredijele šta dalje. Građani su definitivno nezadovoljni i traže od svih nas da se ide na nove izbore. Druga važna stvar je princip meritokratije. Moramo da štitimo građane od svega lošeg. Treće je ono što smo danas mogli da vidimo, te da svaka opstrukcija ka novim izborima bila bi opstrukcija potreba građana Podgorice, a nama su građani na prvom mjestu“, kazao je Klikovac.

Mašković: U Glavnom gradu u gotovo svakoj instituciji vlada haos

Odbornik SD-a Miloš Mašković kazao je da je svima jasno da se Glavni grad „ne kreće ubrzanim razvojem, kako je to bilo do prije svega godinu“.

„U Glavnom gradu u gotovo svakoj instituciji vlada haos. Jasno je da ovako više ne funkcioniše. Vjerujem da ćemo krajem septembra ili početkom oktobra ići na izbore. Građani su shvatili ko je u ovoj priči ozbiljan, a ko je neozbiljan“, kazao je Mašković.

Usvojena izmjena dnevnog reda, prvo o skraćenju mandata

Odbornici su usvojili izmjenu dnevnog reda i da se prvo raspravlja o Predlogu odluke o skraćenju mandata Skupštine Glavnog grada Podgorica.

Odbornici su usvojili i da druga tačka bude Predlog odluke o utvrđivanju broja odbornika/ca u Skupštini Glavnog grada Podgorica.

Skupština nije usvojila da treća tačka dnevnog reda bude Predlog za razrješenje prof. dr Olivere Injac, gradonačelnice Glavnog grada – Podgorice, koja je predviđena kao 19.

Skupština je usvojila i da se po hitnom postupku u dnevni red uvrsti Polugodišnji izvještaj o ukupno ostvarenim primicima i izvršenim izdacima. Borovinić Bojović je predložila da se o ovoj tačci raspravlja nakon prve dvije tačke dnevnog reda.

Ljiljanić i Klikovac tražili da se prvo raspravlja o skraćenju mandata , vlast traži da se poštuje dogovor

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić zatražila je da prva tačka dnevnog reda bude o skraćenju mandata Skupštine Glavnog grada.

„Želim da se prvo izglasa ta izmjena, da vidimo da li ova Skupština uopšte ima politički legitimitet da nastavi sjednicu“, kazala je Ljiljanić.

Ljiljanić je kazala da Poslovnik omogućava izmjenu dnevnog reda.

Takođe, to je tražio i šef Kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac .

„Da ne bi tumačili da li sjednica može da se nastavi – član 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika je vrlo jasan i kaže: Danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva, prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva. Mi postupamo po Zakonu ako nastavimo, a nastavićemo“, kazao je Klikovac.

Odbornik PES-a Vasilije Čarapić je naveo da se mora poštovati dogovor sa kolegijuma.

„Uoči ove sjednice održana je i sjednica kolegijuma, na kojoj je dogovoreno da dvije tačke o skraćenju mandata i razrješenju gradonačelnice budu dio dnevnog reda, ali da se ostale tačke razmatraju prije njih. Na kolegijumu je postojala saglasnost, čak i od predlagača za takvu vrstu djelovanja. Ljiljanić je bila saglasna da se prvo raspravlja o tačkama koje su značajne za razvoj grada, a onda o inicijativama opozicije. Mi smo se pripremili shodno tom dogovoru i treba ispoštovati dogovor“, kazao je Čarapić.

Borovinić Bojović je navela da je tačno da je bio kolegijum i da je jedino odbornik Miloš Mašković (SD) bio protiv ovakvog dnevnog reda, te da je i Ljiljanić bila za ovakav dnevni red.

Čarapić je ponovo pozvao da se poštuje dogovor sa kolegijuma.

Odbornica GP URA Milena Vuković je istakla da se i nakon rasprave o skraćenju mandata može raspravljati o ostalim tačkama, jer odbornici zadržavaju svoj mandat i ostaju odbornici do izbora novih.

Odbornik Aleksandar Zeković kazao je da građane u ovom trenutku jedino zanima da li će se skratiti mandat Skupštini Glavnog grada, te da su ostale tačke manje bitne. On je kazao da trpi pritiske, uvrede i prijetnje zbog svog rada u ovom parlamentu, te pozvao da se konačno stane na put tome.

„Pozivam moje kolege iz opozicije da prekinu i obustave klevetničku kampanju koju vode protiv mene, jer mi na taj način ugrožavate sigurnost i kretanje ulicom“, kazao je Zeković.

Odbornik NSD-a Mitar Šušić naveo je da je očigledan pritisak pojedinih partija.

„Tačno je da smo na kolegijumu imali dogovor da riješimo prvo ove teme koje su bitne za građane, pa da na kraju dana donesemo odluku i po ove dvije inicijative. Očigledno da pojedincima dogovori nisu bitni. Ovdje žele pojedini da se protumači da je nas strah nečega“, kazao je Šušić.

Odbornik PES-a Boris Pejović kazao je da se „kolegama iz dojučerašnje parlamentarne većine i opozicije žuri da skrate mandat, da bi smo imali izbore prije implementacije programa Evropa sad 2“.

„Kao da građani ne znaju i ne vide ove namjere. Poenta je da imamo izbore prije 1. novembra i kada će građani dobiti veću platu. Vidimo da više nije bitan dogovor sa kolegijuma, nego je sada bitan Poslovnik“, kazao je Pejović.

Odbornik Prave Crne Gore u Skupštini Glavnog grada Stefan Vešović kazao je da opozicija pokušava da prekrši dogovor sa kolegijuma.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković pitao je „čemu žurba da se izglasa ova tačka dnevnog reda“.

„Gospodine Zekoviću, nemojte da Vas iznenađuju pritisci. To traje 30 godina. Ne postoji više kupovanje odbornika“, kazao je Vuković.

Nezavisni odbornik Nemanja Baošić je kazao da ne vidi problem da se izjasne o promjeni dnevnog reda.