Školama fale profesori matematike, fizike, hemije, klavira…

Školama fale profesori matematike, fizike, hemije, klavira…

Već decenijama u školskom sistemu nedostaje profesora matematike, fizike i hemije. Tako je i s profesorima muzičke grupe predmeta. Studenti ukazuju na potrebu karijernog savjetovanja koje bi im olakšalo izbor budućeg zanimanja.

“To je uvijek ispod 20, negdje oko 10-12 brucoša. To su odlični i kvalitetni đaci koji nakon završenih studija svoje zaposlenje ne traže u oblasti obrazovnih institucija, već traže u drugoj sferi gdje bi dobili mnogo veće benefite”, smatra on.

Nisu samo deficitarna zanimanja u prirodnim naukama. I muzičkim školama nedostaju profesori instrumenata .

Direktorica Muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici Tijana Ilić kaže da se bore sa nedostatkom profesora klavira, violine, violončela i mnogih drugih.

“Ono što je dodatno uslovilo nedostatak kadra je promjena modela studiranja, koji je sada 3+2 godine. To znači produženo vrijeme školovanja, a i odloženo njihovo zapošljavanje”, smatra ona.

Poslije dužeg vremena Muzička škola „Vasa Pavić” ima kompletiran kadar što nije slučaj sa ostalim školama, pogotovo onim na sjeveru.

“Imali smo deficit profesora duvačkih instrumenata. Takva je situacija i u Tivtu i Kotoru, a gotovo sve muzičke škole u Crnoj Gori imaju deficit profesora klavira”, pojasnila je ona.

Karijerno savjetovanje najvažnije je za izbor budućeg zanimanja, ali ono ne postoji, kazao je Vladimir Perazić iz Mreže za mlade.

“Mladi ne pribjegavaju da se obrate za pomoć da imaju karijerno savjetovanje. Uglavnom slušaju roditelje i prijatelje. pa se odlučuju za popularna zanimanja. Moramo naći načina da se opredjeljuju i za deficitarna zanimanja i da ostaju u Crnoj Gori”, rekao je on.

Gdje ima volje ima i načina da se problem riješi, smatra prorektor Veselin Mićanović .

“Stipendije moraju biti mnogo veće. A lokalna uprava uprava treba da riješi stambeno pitanje pogotovo nastavnicima matematike, fizike i hemije”, zaključio je on.