Sistem zakazao: Da li je zločin u Sokolcu mogao biti spriječen?

Sistem zakazao: Da li je zločin u Sokolcu mogao biti spriječen?

Mještani bjelopoljskog sela Sokolac u kome su ubijeni sestra i brat Milanka i Jovan Madžgalj, su saopštili da su desetak dana prijavljivali policiji da se u tom kraju pojavio, sada osumnjičeni za ovaj zločin Alija Balijagić (62), ali da nadležni nisu reagovali. Ovim se ponovo otvara pitanje pravovremne reakcije nadležnih. Dva dana nakon ubistva Balijagić izmiče policijskoj potjeri.

Alija Balijagić je registrovan kao višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela sa elementima nasilja, zbog čega je više od 30 godina proveo na izdržavanju zatvorskih kazni.

“Tri put smo zvali policiju otkad se on pojavio prije deset dana tuda. A za ovo je sve, za moj pojam, policija kriva i vlast”, kazao je mještanin Sokolca.

Policija je danima unazad tragala Balijagića zbog krađe puške.

Kriminolog Velimir Rakočević je medijima saopštio da je veoma teško preduhitriti zločin, ali imajući u vidu biografiju počinioca, bilo je neophodno postupiti odmah nakon početnih saznanja.

Prema njegovim riječima ukoliko su tačne informacije da se Balijagić naoružan kretao na toj teritoriji i da je to prijavljeno policiji, onda je bilo neophodno postupiti po zakonu i to lice što prije locirati i lišiti slobode.

“Ove najsloženije ili represivne policijske operacije kao što je potjera, one se realizuju onda kad određeno lice izvrši teško krivično dijelo. Dakle, ovo što sada imamo, angažovanje svih kapaciteta Uprave policije i kompletnog obveštajno-bezbjednosnog sektora, su radnje koje se preduzimaju kada se izvrši najteži zločin i u ovim situacijama, organi bezbjednosti imaju ovlašćenje da to lice likvidiraju”, kazao je Rakočević za TVCG.

On je poručio da je najbitnije preventivno djelovati, ali i da za to treba imati kapaciteta.

Policija je objavila fotografiju Alije Balijagića, ali i upozorenje mještanima da budu oprezni, ostanu u svojim domovima i ukoliko primijete bjegunca, odmah obavijeste pripadnike MUP-a.

“U ovoj fazi izviđaja Uprava policije apeluje na javnost, da ukoliko primijete ovo lice saznanja odmah prijave, odnosno saopšte policiji pozivom na broj dežurne službe Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje 067/184-844 ili na besplatni broj 122, najbližoj policijskoj stanici ili na drugi način”, kazali su iz UP.

Juče je taj kraj posjetio i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

“Uvjerio sam se na terenu da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije preduzimaju sve potrebne mjere kako bi locirali i uhapsili osumnjičenog, a operativni podaci upućuju na to da je mogući izvršilac ovog teškog krivičnog djela Alija Balijagić iz Bijelog Polja”, kazao je juče Šaranović.

Prema njegovim riječima, u potragu za izvršiocem krivičnog djela i pretragu terena stavljeni su svi raspoloživi kapaciteti Uprave policije – službenici RC bezbjednosti „Sjever“, Protivterorističke jedinice, Posebne jedinice policije, Sektora za borbu protiv kriminala, Sektora granične policije, Sektora policije opšte nadležnosti, Odjeljenja bezbjednosti Pljevlja, službeni psi i helikopterska jedinica MUP-a i Vojske Crne Gore, dronovi i uređaji za osmatranje i izviđanje.

U potragu za Balijagićem su se sinoć uključili i specijalni timovi Vojske Crne Gore.

Balijagić i dalje izmiče potjeri. Mještani Sokolca su proveli i drugu noć proveli u strahu.

Tijela ubijenih Madžgalja upućena su na obdukciju u Klinički centar u Podgorici.

Zbog ovog zločina predsjednik Opštine Vijelo Polje Petar Smolović je 27. oktobar proglasio Danom žalosti u tom gradu.

Milenka i Jovan Madžgalj ubijeni su 25. oktobra u večernjim satima iz vatrenog oružja, a biće sahranjeni danas.