Sindikat Zavod za hitnu medicinsku pomoć pokrenuće incijativu za obezbjeđenje objekta zbog incidenata

Sindikat Zavod za hitnu medicinsku pomoć pokrenuće incijativu za obezbjeđenje objekta zbog incidenata

Sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore saopštio je da će u najskorije vrijeme pokrenuti inicijative za obezbjeđenje primjerenog fizičkog obezbjeđenja objekata, u konkretnom slučaju jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (HMP), prenosi Rtcg.

„U posljednje vrijeme ljekarska struka, odnosno medicinsko osoblje, učestalo je na meti fizičkih nasrtaja pacijenata, te su kolege sve češće izložene fizičkim napadima, prijetnjama i drugim dodatnim opterećenjima za ionako težak posao koji obavljaju“, saopštio je Sindikat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Najoštrije osuđuju posljednji napad na kolegu, ljekara od strane pacijenta. Apeluju na sve nadležne da doprinesu zaštiti i jačanju digniteta ​​kao i poboljšanju statusa ljekara i medicinske struke.

„Svjedoci smo da je samo u posljednjih nekoliko dana bilo nekoliko napada, kako verbalnih, tako i fizičkih na naše kolege u Beranama, juče u Podgorici. Složićete se da obavljati bilo koji posao pod ovim okolnostima je nemoguće, a posebno spašavati ljudske živote“, navodi se u saopštenju.Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore saopštio je da će se danas u 12 sati u svim jedinicama Hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori zaposleni okupiti na trideset minuta i na trideset sekundi i simbolično upaliti zvučnu signalizaciju, ne kako bi zaustavili proces rada, jer Hitna pomoć ne može obustaviti proces rada, već kako bi na taj način uputili jasnu poruku javnosti da se maltretiranje i ponižavanje zdravstvenih radnika mora zaustaviti.