Sezonski rad na primorju dok se traži stalno zaposlenje

Sezonski rad na primorju dok se traži stalno zaposlenje

Sezonski posao za Nikšićane koji ne mogu da dobiju stalno zaposlenje jedini je izvor zarade. Među njima je i Mileva Bezmarević. Sedmo ljeto provodi u Budvi. Iako po struci konobarica obavljala je poslove servirke, sada sobarice. Sezonski poslovi su, kaže teški, ali plata od aprila do novembra pomaže da se pregura godina, navodi se u prilogu Radija Crne Gore.

“Zadovoljna sam, ali ima da se radi Boga mi. U Nikšiću sam tokom čitave zime, po četiri – pet mjeseci, i niđe ne mogu da se zaposlim. Zato dolazim da radim sezonski”, kazala je za Radio Crne Gore Bezmarević.

Na primorju platu recepcionerke tokom ljeta zarađuje i Nikšićanka Milena Šljivić. Iako je završila studije poslovnog menadžmenta, tri godine bezuspješno traži posao u struci.

“Uslovi u kojima trenutno radim su u okviru standarda na nivou države, što podrazumijeva solidan izvor prihoda. Sezonski poslovi predstavljaju korektan izvor zarade, ali bez očekivanja za nekom sigurnošću. Kao što znamo, ljetnja sezona, podrazumjeva svega par mjeseci intenzivnog rada tako da se i poslodavci fokusiraju na taj period godine. Ukoliko se otvori prilika za neku trajniju priču voljela bih da ostanem i da se bavim ovom profesijom”, kazala je Šljivić.

Sezonske poslove Mileva i Milena pronašle su uz pomoć Biroa rada Nikšić. Načelnica Aleksandra Radulović kaže da kroz različite programe motivišu nezaposlene da se prijave za sezonske poslove.

“Što se tiče zainteresovanosti ona je slična, kao i prošle godine. Možda čak i manja, iako su uslovi od strane poslodavaca svake godine bolji i bolji”, kazala je Radulović.

Iako zahtjeve za radnom snagom šalju renomirani hoteli do sada je oko 40 nezaposlenih Nikšićana na primorju. Do početka sezone brojka će biti veća, nadaju se u Birou rada, bar približno prošloj godini, kada je oko 150 Nikšićana sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, radilo sezonski.

Poslovi tokom ljeta odbijaju se najčešće zbog porodičnih obaveza, a sve češće i zbog nemogućnosti da se odgovori potrebama poslodavaca.

“Mi na evidenciji imamo zanimanja kao što su kuvar i konobar. Međutim, radi se o licima koja su starije dobi, koji ne žele da mijenjaju mjesto boravka. Takođe imamo i problem, koji nije samo naš već je sistemski, ne prijavljuje se dovoljno mladih lica sa završenim trećim, četvrtim stepenom za ona zanimanja koja poslodavci traže”, kazala je Radulović.

Trenutno se na evidenciji Biroa rada Nikšić nalazi 3.589 nezaposlenih, od čega su 2.203 žene. Broj nezaposlenih u odnosu na isti period prošle godine manji je za 725.