Sever: Vučić ugrožava novinare iz cijelog regiona

Sever: Vučić ugrožava novinare iz cijelog regiona

Evropska federacija novinara (EFJ) i SafeJournalists mreža saopštili su juče da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić 11. avusta targetirao novinare iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i sa Kosova i pozvali ga da to prestane da radi.

U saopštenju piše da je Vučić to uradio na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom protesta građana protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

EFJ i SafeJournalists mreža, kako su naveli u saopštenju, izražavaju punu solidarnost sa novinarima koji su bili na meti Vučića, prenijela je Beta.

Pozvali su ga, kao i vlasti Srbije da se uzdrže “od ovog eklatantnog obrasca uznemiravanja novinara i medija zbog kritičkog izvještavanja” i umjesto toga “obezbijede poštovanje osnovnih garancija slobode medija”.

U saopštenju su pozvali Vučića da novinarima obezbijedi radno okruženje bez zastrašivanja i političkih pritisaka.

“Zadatak medija je da objektivno i kritički izvještavaju o događajima od javnog interesa, uključujući aktivnosti vlasti”, navela je SafeJournalists mreža.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever je kazala da je “EFJ uznemirena kontinuiranim napadima Vučića na medije”.

“Ovoga puta, ciljajući u javnom diskursu medije iz susjednih zemalja, Vučić ne ometa samo rad srpskih novinara, već i ugrožava novinare iz cijelog regiona”, rekla je Sever.

Vučić je 11. avgusta iskoristio priliku da upre prstom u novinare koji su izvještavali o protestima, među kojima su “Oslobođenje” iz Sarajeva, “Jutarnji list” i “Dnevno.hr” iz Zagreba, te N1 i Nova.rs iz Beograda i magazin “Slobodna Bosna”.

Vučić je rekao da razumije direktne prenose u Kurtijevim medijima i nastavio “razumijem fascinaciju, oduševljenje i prijetnje, kako kažu u ‘Oslobođenju’, kaže ‘borba protiv Vučićevih zlodjela’, pa kaže ‘Slobodna Bosna’ ‘mogla bi odvesti Srbiju u građanski rat’, pa ‘Jutarnji list’, pa ‘Direktno’, ‘Dnevno’, takođe građanski rat u Srbiji najavljuju i nadaju mu se”, navela su novinarska udruženja.

U saopštenju još piše da „od početka godine Media Freedom Rapid Response platforma bilježi da je predsjednik odgovoran ili/i povezan sa osam slučajeva verbalnog zlostavljanja srpskih novinara“.

SafeJournalists mreža okuplja Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.