Šesti po redu Međunarodni festival knjiga „Auto(r) na korzu“ završen sinoć na nikšićkom Trgu slobode

Šesti po redu Međunarodni festival knjiga „Auto(r) na korzu“ završen sinoć na nikšićkom Trgu slobode

Šesti Međunarodni festival knjiga „Auto(r) na korzu završen je sinoć, 22. avgusta, na nikšićkom Trgu slobode nastupom dr Snežane Adamović. Adamovićka je održala predavanje na temu „Sv. Vladika Nikolaj – metode u njegovim delima“, sa posebnim osvrtom na njegovu knjigu „Religija NJegoševa“.

Raznovrsni kulturni program koji je trajao od 7-22. avgusta, a produžiće se otvorenim sajmom knjiga do 24. avgusta, priuštio je nikšićkoj publici sadržaje iz oblasti književnosti, filosofije, religije, učinio je da i ova godina ostavi nadasve zanimljiv i jedinstven pečat na nikšićku kulturnu scenu.

Prisjetimo se, ovogodišnji Festival je otvoren obilježavanjem velikog jubileja „Dva vijeka Branka“, odnosno, sjećanjem na srpskog velikana književnosti, Branka Radičevića, gostovanjem i besjedom književnika, gospodina Nenada Grujičića o Radičevićevom liku i djelu.

Na drugoj festivalskoj večeri nikšićka publika se upoznala sa poetskim stvaralaštvom, književnika prof. dr Đeka Marinaja, stvaraoca albanskog porijekla koji već decenijama živi u SAD.

Nikišićani su bili u prilici da uživaju i u gostovanju uvažene Miljene Drndar rožene u Požarevcu koja danas živi u NJemačkoj, i predstavljanju njenog novog romana „Devet suza za Bakoče“.

Promocijom monografije književnika i diplomate, dr Gojka Čelebića „Pisci jevrejskog Praga“, Nikšićani su bili u prilici da čuju nešto više o tkz. Praškom književnom krugu prošlog vijeka.

Na petoj večeri Festivala „Auto(r) na korzu svoju poeziju je govorio pjesnik iz Mojkovca Rodoljub Ćorić a o njegovom cjelokupnmo proznom i poetskom stvaralaštvu govorio je književnik Mirko Rakočević.

Gostovanje književnika Branislava Zubovića iz Vrbasa, osim govorenja poezije autora, bilo je propraćeno i razgovorom o poeziji i književnim prilikama danas.

Povodom „Prve godine vjekovanja Ranka Radovića,“ ili akademije „Zlatni sonet“, obilježeno je sjećanje na književnika Ranka Radovića, po scenariju Gorana Bjelanovića koji je zajedno sa Mihailom Peroševićem govorio odabrane Radovićeve stihove. Medijatori akademije bili su Miljan Mijušković i Milica Bakrač.

Osmo veče Festivala upotpunjeno je temom „Nikšić u kome govorimo je polis, naš susret dijalog autora i polisa“, a pred publikom je govorio protojerej-stavrofor prof. dr Darko Đogo, podsjećajući prisutne na samom početku, da je Nikšić bio i ostao savršena mjera jednog polisa, koji ima mogućnost i želju da bude fokalna tačka srpske kulture u „ovom djelu naše otadžbine“.

Na Festivalu „Autor na korzu“ 2024. obilježen je još jedan veliki jubilej, 100 godina od smrti Alekse Šantića. O liku i djelu Alekse Šantića govorio je dr Duško Pevulja, profesor Filološkog fakulteta u Banjoj Luci.

„Osim jedne lijepe nostalgije, Festival pokazuje gdje kultura treba da stoluje“, riječi su mr Milorada Durutovića, književnika i književnog kritičara, koji je na desetoj večeri programa publici približio svoju knjigu poezije „Orfej u svijetu crnog erosa“.

Dramska umjetnica Ivana Žigon, naredne večeri, na sceni JU Zahumlje, izvela je po autorskom scenariju komad „Luče Preobraženja“, kao vid duhovnog i umjetničkog preobraženja. Osim poezije iz NJegoševe Luče mikrokozma, Žigon je čitala svoje nove eseje, a publika je bila u prilici da po prvi put odgleda i kraći film o 500 djece „Kosovskih božura“, koji su kao kulturno-umjetničko društvo kojim rukovodi Ivana Žigon posjetili Rusiju i Bjelorusiju, kao pravi ambasadori srpske kulture.

Na dvanaestoj večeri pod nazivom „(Sve)vremenost Velikog Inkvizitora u viziji F.M. Dostojevskog“, svoje predavanje je održala prof. dr Sonja Tomović Šundić, naglasivši da je važnost nikšićkog festivala „na korzu“, duhovno oplemenjivanje a kultura i najvažniji izraz čovjekovog stvaralaštva, a da je Nikšić središte višedecenijske kulture i umjetnosti.

Na trinaestoj festivalskoj večeri, dr Radoje Femić, književni kritičar i književnik Milutin Mićović, govorili su o liku i djelu Žarka Komanina na temu „Žarko Komanin – usamljeni vuk srpske književnosti“.

Međunarodni festival knjiga Auto(r) na korzu, neizostavno je, po ko zna koji put potvrdio autentični uspjeh na polju kulture. Organizator festivala je Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, glavni urednik programa je književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević, a direktor Festivala književnik Radomir Uljarević. Medijator svih programa bila je književnica Milica Bakrač.

Festival se održao pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić uz pomoć Turističke organizacije Nikšić i prijatelja festivala, Konobe „Bogetići“ i gospodina Blagoja Cicmila.