Sedmi slučaj morbila u Crnoj Gori, Institut pozvao roditelje da vakcinišu djecu

Sedmi slučaj morbila u Crnoj Gori, Institut pozvao roditelje da vakcinišu djecu

Institut za javno zdravlje (IJZCG) je saopštio da su registrovali sedmi slučaj morbila (malih boginja) u Crnoj Gori.

Kažu da je virus registrovan kod osobe iz Pljevalja (46) koja se, prema podacima dobijenim epidemiološkim ispitivanjem, virusu morbila izložila tokom boravka u Bosni i Hercegovini, u kojoj je u toku velika epidemija.

Institut je pozvao roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

„Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine“, navodi se u saopštenju.

Od 28. marta, zaključno sa 19. junom, registrovano je sedam slučajeva obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori – po dva u Baru, Podgorici i Pljevljima i jedan u Rožajama.

„Prema posljednjim dostupnim podacima, ukupno je tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 4553 slučaja (zaključno sa 02.06.2024). U Republici Srpskoj je prijavljeno 212 slučajeva (zaključno sa 14.06.2024. godine), a u Srbiji je registrovano 114 slučajeva morbila (zaključno sa 02.06.2024. godine). U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024)“, dodaje IJZCG.

Prema posljednjem izvještaju Evropskog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC), do sada je 16 osoba – 15 u Rumuniji i jedna u Irskoj – preminulo od posljedica obolijevanja od morbila.

„Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest. Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine“, zaključuje IJZCG.