Šaranović: MUP Srbije ne odgovara na urgencije o Mandićevom državljanstvu

Šaranović: MUP Srbije ne odgovara na urgencije o Mandićevom državljanstvu

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović odgovara danas na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore.

Poslanik DPS Oskar Huter kazao je da je predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, po sopstvenom priznanju,posjeduje državljanstvo Republike Srbije koje je dobio nakon 3.juna 2006. godine.

“Uuvjerenju o državljanstvu koje je izdalo Mirustarstvo unutrašnjih poslova RepublikeSrbije za Andriju Mandića, a koje je objavila Alternativa Crna Gora, navodi se da j eAndrija Mandić državljanin Republike Srbije i da je „upisan u evidenciju državljana kodmatidnog podrudja Stari grad za godinu 2009., pod tekucim rednim brojem 1229″. članom 24 Zakona o drzavljanstvu Crne Gore, je jasno propisano da „punoIjetnicrnogorski državIjanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubicrnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim uslučaju predviđenom čianom 18 stav 2 ovog zakona ”, kazao je on.

U konkretnom slučaju, dodaje, član 18 nijeprimjenjiv pa time isti ne može biti u posjedu dva državijanstva.

“S tim u vezi, pitanje glasi: da li ste i ako jeste koje ste procedure i aktivnostipokrenuli u cilju provjere predmetnih navoda i sprovođenja zakona u djelo, a time i oduzimanja crnogorskog državljanstva Andriji Mandiću?”, naveo je Huter.

Šaranović je kazao povodom pitanja srpskog drživljanstva Mandića, sa više urgencija obraćao MUP-u Srbije ali da nijesu dobili odgovore od Ministarstva unutrašnjih polsova Srbije.

“Dobili ste obavještenje da se MUP u ovom upravnom postupku u više navrata obraćao MUP-u Srbije urgencijama, ali nijesmo dobili odgovore, a oni su nam potrebni kako bismo postupak priveli kraju ”, rekao je Šaranović.

Huter je ministra pitao i da li je pokrenuo procedure za utvrđivanje disciplinske odgovornostiprotiv v.d. komandanta protivterorističke jedinice, Petra Kneževića, koji je,u jednom skandalaznom intervjuu, zaprijetio, kako je rekao,nevladinim organizacijama”, uz sljedeću poruku njihovim aktivistima: „kadidete u toalete stranih siužbisramnimgovorite jeftino o meni, jer to ima svojucijenu” i koji je iz Uprave policije ili Ministarstva unutračnjih poslova daoodobrenje Kneževiću da govori za medije na ovaj način, a imajući u viduhijerarhijski odnos u ovoj bezbjednosnoj strukturi i činjenicu da on nije, beztakve dozvole, mogao komunicirati sa medijima?

Ministar je na ovo kazao da preduzimaju u svakom slučaju sve ono što su zakonom definisane nadležnosti.

“Postupak je pokrenut pred etičkim odborom” , kazao je on.