Šaranović i Pinter: Posvećenost vladavini prava i intenziviranju borbe protiv organizovanog kriminal

Šaranović i Pinter: Posvećenost vladavini prava i intenziviranju borbe protiv organizovanog kriminal

Na marginama Foruma ministara Evropske unije i Zapadnog Balkana za oblast pravde i unutrašnjih poslova, koji se ove godine održava u Crnoj Gori pod predsjedavanjem Mađarske Savjetom Evropske unije, ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se sa mađarskim ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom.

Šaranović je na početku bilateralnog sastanka izrazio zahvalnost ministru Pinteru na izuzetnom doprinosu i podršci u organizaciji ovog važnog događaja, koji ima za cilj jačanje saradnje i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Pinter je istakao važnost mira i prosperiteta regiona, potvrdivši da će Mađarska, kao predsjedavajuća Savjetom Evropske unije, uložiti napore da ubrza evropske integracione procese za Crnu Goru, ali i za čitav Zapadni Balkan. Pohvalio je dosadašnju saradnju sa ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore, ocijenivši je kao besprekornu

Šaranović je naglasio ključne prioritete Vlade Crne Gore, među kojima se posebno izdvaja jačanje vladavine prava i odlučna borba protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala. Istakao je značaj odlične regionalne saradnje i koordinacije sa evropskim agencijama, što doprinosi postizanju zajedničkih ciljeva.

On je osim toga istakao da je crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslova dalo poseban doprinos u ispunjavanju 13 privremenih mjerila u okviru poglavlja 24, čime se dodatno potvrđuje posvećenost Crne Gore evropskom putu i reformama koje vode ka integraciji u Evropsku uniju.

Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Mađarske izrazili su zadovoljstvo održavanjem Foruma Evropske unije i Zapadnog Balkana, prepoznajući ovaj događaj kao važnu platformu za jačanje regionalne stabilnosti i evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Obostrano su potvrdili čvrstu posvećenost ubrzanju integracionih procesa, unapređenju vladavine prava i intenziviranju borbe protiv organizovanog kriminala.