SAD prete Rusiji „katastrofalnim posledicama“

SAD prete Rusiji „katastrofalnim posledicama“

SAD će snažno uzvratiti ako Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, rekao je za CBS u nedelju savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. On je takođe izjavio da referendumi u republikama Donbasa i Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine nisu promenili podršku Vašingtona Kijevu.

„Svaka upotreba nuklearnog oružja imaće katastrofalne posledice po Rusiju“, rekao je Salivan u programu Face the Nation, objašnjavajući da je Bajdenova administracija rekla Moskvi i privatno na „veoma visokim nivoima“ i javno da „Sjedinjene Države i naši saveznici će odlučno odgovoriti ako Rusija upotrebi nuklearno oružje.

Salivan je takođe otkrio da Vašington „budno prati“ nuklearnu elektranu u Zaporožju. Kako bi se smanjila mogućnost katastrofalnog incidenta, objekat je zatvoren na hladno kao odgovor na stalno granatiranje za koje obe strane krive jedna drugu.

Međutim, fabrika i dalje radi. Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je posetila lokaciju ranije ovog meseca, identifikovala je „hitnu potrebu za privremenim merama za sprečavanje nuklearne nesreće“, posebno „neposredno uspostavljanje zone nuklearne bezbednosti i bezbednosti“. IAEA je, međutim, propustila da pomene krivca za napade, uprkos tome što je Rusija pružila dokaze koji upućuju na ukrajinsku stranu.

SAD i njeni saveznici osudili su referendume, koji su još u toku, kao „nelegitimne“, obećavajući da neće priznati rezultate jer glasovi „ni na koji način ne poštuju demokratske norme“, uprkos tome što su međunarodni posmatrači iz nekoliko zemalja dobrovoljno došli u regione da potvrdi glasanje.

Donjecka i Luganska Narodna Republika proglasile su svoju nezavisnost 2014. godine, a Rusija ih je priznala kao nezavisne države u februaru 2022, osam godina nakon što su prvobitno glasale za samoupravu na ubedljivim referendumima nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD. Većina Hersonske i Zaporoške oblasti je od marta pod kontrolom Rusije.