Šaban: Imamo ozbiljan rast broja neosiguranih vozila

Šaban: Imamo ozbiljan rast broja neosiguranih vozila

“Uprkos velikom i uspješnom koordinisanom radu Nacionalnog biroa, osiguravajućih kuća i Uprave policije, novi zročnici čine da je trend negativan. Imamo ozbiljan rast broja neosiguranih vozila, kazao je direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore Boris Šaban .

Pojašnjava da je glavni razlog povećanja neosiguranih vozila konstantantni rast broja vozila na drumovima, pa se logično povećava i broj onih koji ne ispunjavaju svoje zaonske obaveze.

“Proteklih godina zadovoljni smo bili rezulatatima u edukativnom i informativnom smislu koji smo mi sami postizali kroz različite vidove interakcije sa gradjanima. Pitanje neregistrovanih vozila je jedno od korpusa pitanja koje se tiču bezbjednosti u saobraćaju. Tu je napravljena i izvanredna koordinacija sa našim osnivačima, osiguravajućim kućama sa jedne strane i Upravom policije sa druge strane. Imali smo zavidan trend rezultata uprkos i tadašnjem ukupnom rastu broja vozila uopšte ali nova dešavanja su takva da je statistika neumoljiva. Imamo ozbiljan skok neosiguranih vozila”, kazao je Šaban.

Prema njegovim riječima u toku 2023. godine iz sredstava Garantnog fonda isplaćen je iznos od 1.597.452 evra. U toku 2022. godine taj iznos je bio 1.004.999 evra, što, kako je naveo, jasno ukazivalo na ohrabrujući rezultat rada NBOCG, ako, kako kaže, upoređujemo sa periodom između 2013. i 2022. godine, gdje se takođe povećavao, ali blaže, broj ukupnih vozila ali prosječno na godišnjem nivou iz sredstava Garantnog fonda isplaćivan je iznos od 1.031.556 evra.