Rekonstrukcija puta Plav – Gusinje još uvijek u planovima: Eksproprijacija zakočila radove

Rekonstrukcija puta Plav – Gusinje još uvijek u planovima: Eksproprijacija zakočila radove

Odlučili smo da finansiramo izradu novog projekta koji će predviđati samo izgradnju dvije kolovozne trake, što ne zahtijeva eksproprijaciju. Nadamo se da će Vlada pomoći da se uđe u ovaj posao i da se on dovede do kraja – kaže Sanel Balić, predsjednik Opštine Gusinje.

Iako je još prije šest godina počela rekonstrukcija puta koji, u dužini od desetak kilometara, od Plava, preko Vojnog Sela, vodi do Gusinja, radovi još uvijek nijesu završeni. Radi se o projektu čija je realizacija biznis planom predviđala izdvajanja od preko četiri miliona eura. Dosad je završena izgradnja prve dionice puta od Plava do Vojnog Sela, dok preostali dio, koji preko Kruševa vodi do Gusinja, čeka da se steknu neophodni uslovi.

To je u izjavi za „Dan“ potvrdio i predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić, navodeći da lokalna uprva nastoji da dođe do najboljeg rješenja za početak rekonstrukcije puta od Kruševa do Gusinja.

– Problem je što je prvobitni projekat rekonstrukcije puta od Vojnog Sela do Gusinja star 16 godina. Taj projekat je, pored izgradnje saobraćajnice sa dvije trake, predviđao i izgradnju pješačke i biciklističke staze. Za tako nešto bilo je potrebno izvršiti eksproprijaciju zemljišta. Međutim, novac za tako nešto nije obezbijeđen, što je i osporavalo početak radova na ovoj dionici. Poslije svega mi smo odlučili da finansiramo izradu novog projekta koji će predviđati samo izgradnju dvije kolovozne trake, što ne zahtijeva eksproprijaciju zemljišta. Time će se stvoriti uslovi da se nastavi sa daljom rekonstukcijom puta ka Gusinju. Nadamo se da će Vlada imati razumijevanja da pomogne da se uđe u ovaj posao i dovede do kraja – naglasio je Balić.

Svi putevi oko Gusinja u lošem stanju I pored toga što masiv Prokletija, koji se dobrim dijelom prostire u opštini Gusinje, važi za izuzetnu turističku destinaciju koju tokom godine posjeti veliki broj turista, skoro svi prilazni putevi na ovom području nalaze se u dosta lošem stanju.

– Godinama insistiramo da država izdvoji više sredstava za popravku saobraćajnica na području Gusinja, ali to se ne dešava. Zato se, konačno, mora shvatiti da se kroz dodatna ulaganja moraju stvarati uslovi da imamo moderne puteve i da se mladi vraćaju i ostaju da žive u mjestu svog rođenja. Tim prije, jer svi putevi u okolini Gusinja iziskuju detaljnu rekonstrukciju, a naročito onaj koji vodi do čuvene doline Grebaje – ističe Faruk Radončić. Mještani Kruševa ukazuju da je nedopustivo što se kasni sa završetkom radova, uz napomenu da je asfaltna podloga na ovom putu oštećena do te mjere da se saobraćaj odvija veoma otežano, te da je na kolovozu mnoštvo udarnih rupa koje predstavljaju opasnost za vozače.

– Put koji od Gusinja ka Plavu prolazi kroz Kruševo popločan je dubokim rupama iako je davno obećano da će se u okviru modernizacije puta Plav – Gusinje, preko Vojnog Sela, i ova dionica dovesti u red. Međutim, urađena je samo prva faza rekonstrukcije puta, dok druga faza još uvijek nije došla na red iz nama nepoznatih razloga. Zbog ovakvog puta, suočavamo se sa ozbiljnim problemima– ističe Fejzo Radončić, mještanin Kruševa.

Mještani ističu da ovim putem, pored lokalnog stanovništva, prolaze i brojni turisti iz inostranstva.

– Kada vide kakve puteve imamo hvataju se za glavu, pitajući se da li je moguće da dva automobila ne mogu da se mimoiđu. Pred takvom činjenicom neko bi trebalo dobro da se pozamisli, jer sa ovakvim putevima ne može se u Evropu – poručuju mještani.