Redovan internistički skrining preduslov za dug život

Redovan internistički skrining preduslov za dug život

Koliko god se trudimo da živimo zdravo pojedine bolesti, usled uticaja genetike i spoljašnje sredine, ne mogu se izbjeći . To znači da je i preventiva sastavni dio zdravog života. Godišnji skrining zdravlja je osnova za utvrđivanje rizika od pojave složenih bolesti. A u njemu glavnu ulogu ima internistički pregled.

Interna medicina se bavi proučavanjem, liječenjem i sprečavanjem bolesti unutrašnjih organa, kao što su bolesti srca, pluća, krvi i krvnih sudova, organa za varenje, bubrega i sl. Iako naziv ukazuje na unutrašnje organe ova grana medicine liječi čovjeka kao cjelinu, pa se opravdano smatra “kraljicom medicine”.

To znači da i internistički pregled predstavlja najveći stepen brige za zdravlje, jer omogućava postavljanje dijagnoze u najsloženijim zdravstvenim situacijama. Pregled obavlja internista, a po potrebi mogu se obaviti i dopunske analize kod drugih specijalista i subspecijalista kako bi se rezultati objedinili i utvrdilo tačno stanje pacijenta.

Važnost internističkog pregleda je velika, jer teške bolesti obično napadaju više organa. Redovnom provjerom mogu se otkriti u ranom stadijumu kada je izlječenje uspešno u čak 90 odsto slučajeva.

U Poliklinici Konzilijum pacijentima je na raspolaganju savremeno opremljena internistička ambulanta, gdje osim detaljnog internističkog pregleda pacijent, ukoliko je neophodno, može odmah biti upućen na dalju dijagnostiku I liječenje u ambulantama za kardiologiju, gastroenterologiju, onkologiju, pulmologiju, endokrinološku i reumatološku ambulantu.

Takodje, svim pacijentima, u zavisnosti od tegoba koje imaju i opšteg stanja organizma, može biti prepisana .

Personalizovana terapija podrazumijeva infuzije koje se individualno prilagođavaju svakom pacijentu, tako da u zavisnosti od samih tegoba, kliničkog nalaza i dopunske dijagnostike, u infuzije se mogu dodati i nesteroidni antiinflamatorni analgetici, opioidni analgetici, kortikosteroidi, bronhodilatatori, antibiotici, diuretici, antihistaminici, antifungicidi i dr.