Raste broj putnika na aerodromu Tivat

Raste broj putnika na aerodromu Tivat

Aerodrom Tivat je u junu opslužio 157.736 putnika, što je 22 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine kada je promet iznosio 123.776 putnika.

U odnosu na jun do sada rekordne 2019. godne kada je kroz terminalnu zgradu pošlo ukupno 215.119 putnika, učinak aerodroma Tivat tokom prošlog mjeseca je bio oko 26 odsto slabiji – prvenstveno zbog gubitka brojnih letova sa tržišta Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, a koji su ranijih godina kumulativno, zajedno nosili i više od jedne trećine ukupnog prometa te vazdušne luke. Gubitak ova tri tržišta tivatska vazdušna luka polako “pegla” tokom zimskih i mjeseci pred i postezone jer je njen promet ove godine van samog sezonskog špica bio čak i bolji nego u uporednom periodu 2019, prvenstveno zbog uvođenja cjelogodišnjih redovnih letova za Tursku, te niza novih sezonskih letova sa tržišta zapadne i sjeverne Evrope, odnosno regiona Bliskog istoka.

Na pisti pored Tivatskog zaliva tokom prošlog mjeseca ostvarene su ukupno 1.703 operacije polijetanja i slijetanja vazduhoplova, što je šest odsto više neko u junu 2023. Značajno je porastao i promet tereta jer je tivatska vazdušna luka u junu imala ukupno 8,1 tonu karga, dok je u istom mjesecu lani promet bio samo 2,1 tona, a u junu rekordne 2019. iznosio je tri tone.

Ukupno je za šest mjeseci ove godine Aerodrom Tivat ostvario promet od 374.190 putnika na 4.624 operacije vazduhoplova. Broj putnika porastao je za četvrtinu u odnosu na prvo polugodište 2023. godine dok je broj operacija vazduhoplova veći 16 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.