Radovi na putu Gubavač – Bistrica traju od 2019. godine: Nastavak 7. maja ili blokada magistrale

Radovi na putu Gubavač – Bistrica traju od 2019. godine: Nastavak 7. maja ili blokada magistrale

U Upravi za kapitalne projekte u Podgorici prije tri dana održan je sastanak o nastavku radova na putnom pravcu Gubavač – Bistrica koji traju od 2019. godine. Sastanaku u Podgorici prisistvovala je i grupa mještana bjelopoljske Bistrice na čelu sa predsjednikom mjesne zajednice Sakibom Čindrankom.

Kako je za „Dan“ kazao Čindrak dogovoreno je da se radovi nastave 7. maja. Čindrak kaže da je problem u nesuglasicama između Uprave za kapitalne prpekte i izvođača radova kompanije Štrabag.

– Štrabag je od Uprave tražio šta treba da rade, a ovi da treba da se radi samo po ugovoru. Kazali su da će do kraja naredne sedmice, odnosno do četvrtka, da nas obavijeste o svom sporazumu, i da bi 7. maja trebalo da počnu sa radovima. Mi više ništa ne vjerujemo, jer smo obećanja i ranije dobijali sa tačno utvrđenom dinamikom i detaljima šta ko treba da radi, pa od toga ništa nije bilo. Tražili smo da sve što se dogovore dobijemo u pisanoj formi-kaže Čindrak.

On dodaje da su na sastanku pominjane i neke cifre od pola miliona eura za nastavak radova na rekonstrukciji ovog putnog pravca.

– Za nas bi u ovom trenutku najgore rješenje bilo da Uprava i Štrabag dođu u sukob i da se raskine ugovor. Tek bi tada nastale za nas muke. Onda bi slijedilo raspisivanje tendera, odabir novog izvođača radova, eventualne pritužbe i sve tako redom. Bojim se da bi se izgubila još koja godina ako se to desi. Nama je proritet postavljanje asfalta na nepunih 750 metara puta i postavljanje betonskih potpornih zidiova ka Loznoj Luci – kaže Čindrak i naglašava da je razočarenje mještana Bistrice ogromno.

– Dogovorili smo se da se okupimo u Bistrici sledećeg četvrtka jer su za tada kazali da će nas obavijestiti iz Uprave za kapitalne projekte o daljim potezima. Ako nastavka radova ne bude čvrsto smo riješeni da radikalizujemo proteste blokadom magistralnog put Bijelo Polje-Prijepolje, u mjestu Gubavač. Blokada će trajati nekoliko sati -ističe Čindrak.

U ime građana Bistrice Fuad Zoronjić ističe sa ako radovi ne krenu organizovaće se višesatni protesti.

– Nekoliko mještana sa područja Mjesne zajednice Bistrica, predvođeni predsjednikom Sakibom Čindrakom, bili su na sastanku u Podgorici i dogovorili da se potpiše aneks ugovor i da radovi krenu. Međutim, taj aneks ugovor, kao što vidimo, nije još potpisan a dobijene su nova obećanja o nastavku radova. Narod je ogorčen, te ako ne krenu radovi biće višesatna blokada magistrale – naglašava Zoronjić.

Dionica do Vizitoring centra već zrela za rekonstrukciju Član Savjeta MZ Bistrica Uglješa Prebiračević ističe da država i četiri crnogorske Vlade od 2019.godine nijesu u stanju da završe izgradnju puta Gubavča – Bistrica pa narod spravom kaže da je to „Skadar na Bojani‘‘.

– Gubimo strpljenje i povjerenje u državu, odnosno Vladu koja od nas pravi građane drugog reda. Ovu muku i patnje ljudi bistričkih sela niko ne razumije. Prašina guši ljude, stoku,voće i povrće, a rupe na putu nam uništiše auta koja smo s mukom nabavili i koja tško održavamo- ističe Prebiračević i dodaje da je problem nezavršavanja rekonstrukcije puta od Gubavča do Bistrice prouzrokovao oštećenja na dijeluu završenog puta od Bistrice do Vizitoring centra na Podvrhu.

– Put je već u katastrofalnom stanju, pa će prije zvaničnog otvaranja morati da obave njegovu rekonstrukciju što dosad nije zabilježeno – naglašava Prebiračević.