Pružili priliku mladima da uče, druže se i budu glasni

Pružili priliku mladima da uče, druže se i budu glasni

NVO CAREP okupila mlade iz RE populacije i sprovela 13 aktivnosti u sklopu kojih su obuke na temu demokratije, dvomjesečni kurs engleskog jezika, izviđački kamp…

Nevladina organizacija (NVO) Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) iz Nikšića odlučila je da okupi hrabre mlade ljude iz romsko-egipćanske i većinske populacije i pruži im priliku da budu dovoljno glasni u ostvarivanju svojih prava, a sve u cilju bolje budućnosti.

Pružili su im edukaciju, druženje, nova iskustva, a na mladima je da stečeno primjene i pokažu da nijesu bez razloga izabrani da budu učesnici projekta „Mladi, hrabri, glasni“, koji je pomenuta NVO realizovala.

U sklopu projekta, čija realizacija je počela u avgustu prošle i završava se u avgustu ove godine, planirali su i uspješno sproveli 13 aktivnosti.

„Cilj projekta je da mladi iz romske, egipćanske i većinske zajednice povećaju stepen učestvovanja u javnom životu. U okviru projekta bilo je uključeno 130 mladih ljudi i to pola mladih žena iz romske i većinske populacije.“, kazala je Jelena Jovanović, koordinatorka projekta.

Podsjetila je da su u sklopu projekta realizovali obuke na temu demokratije, dvomjesečni kurs engleskog jezika, izviđački kamp, da je planirano osnivanje samostalne izviđačke čete koju će voditi mladi aktivisti CAREP-a. Priliku da stažiraju dobile su tri djevojke, realizovali su ekološke akcije, obezbijedili besplatnu školu plivanja za njih 15 koji dolaze iz socijalno-ugroženih porodica… Do kraja projekta ostalo je da realizuju još jednu ekološku akciju i podijele školski pribor koji su obezbijedili za 15 osnovaca iz RE zajednice.

“Na svim našim aktivnostima nastojimo da uključimo i mlade iz većinske i manjinskih zajednica kako bi doprinijeli smanjenju socijalne distance. Vidimo da učesnici projekta postaju prijatelji, da se druže i van projektnih aktivnosti“, kazala je Jovanović.

Upravo su ta prijateljstva, prema riječima Ferdija Beriše, bila najbolji temelj svih realizovanih aktivnosti i najveća vrijednost projekta.

„Ova prijateljstva su za mene posebno dragocjena jer smo zajedno dijelili iskustva i učili jedni od drugih. Jedna od najznačajnijih aktivnosti je obuka o demokratiji. Tokom ove obuke imao sam priliku da se bolje upoznam sa svojim pravima kao građanin, ali i da shvatim značaj omladinskog učešća u demokratskim procesima. Ova obuka mi je pružila dragocjeno znanje koje ću moći primijeniti u budućnosti“, kazao je Beriša.

Drago mu je, kako je istakao, što je imao priliku da se upozna sa svijetom izviđaštva i sazna nešto više o bogatoj istoriji Crne Gore, kao i da unaprijedi znanje engleskog jezika.

U sklopu projekta podržali su inicijativu mladih da se u Omladinskom klubu „Nikšić“ otvori čitalački klub.

„Smatram da je mladima i našem gradu jedan ovakav čitalački klub potreban jer treba da motivišemo mlade da što više čitaju, da slobodno vrijeme provode na kvalitetan način i da zaplove u svijet knjige, gdje svaka nova knjiga može biti neko novo putovanje za njih“, kazala je Dragana Ćalasan, administratorka Omladinskog kluba „Nikšić“,

Projekat „Mladi, hrabri, glasni“ podržan je od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

Da projekat bude uspješno realizovan i da što više doprinese inkluziji mladih pobrinuo se izvršni direktor CAREP-a, Nardi Ahmetović, koji je, zajedno sa kreativnim i predanim timom pomenute NVO, stvorio mogućnost da učesnici projekta steknu bogato iskustvo i znanje. Zahvalio se UNDP-u i timu iz CAREP-a što su tokom zajedničke misije, koja je usmjerena ka inkluziji mladih, a posebno mladih iz romske i egipćanske zajednice, stvorili mogućnosti za njihovo obrazovanje, razvoj i bolju budućnost. U tome su im pomogli i NVO „Mozaik“, Omladinski klub „Nikšić“, Opština Nikšić i Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno stranje.

A da inkluzija i bolje upoznavanje romsko-egipćanske tradicije i kulture ne može da prođe bez romske muzike pokazali su polaznici kursa sviranja gitare i pjevanja, koji su, zajedno sa lokalnim bendom „Sančo Pansa“, u „Propagnda“ baru izveli najljepše romske pjesme.