Projekat „Air Quality Monitoring System“ nagrađen priznanje WSIS Prize 2024 Champion

Projekat „Air Quality Monitoring System“ nagrađen priznanje WSIS Prize 2024 Champion

Projekat „Air Quality Monitoring System“, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, nagrađen je priznanjem WSIS Prize 2024 Champion, saopšteno je iz Inženjerske komore Crne Gore. Kako se dodaje, dobijanjem ovog priznanja projekat je uvršen u top pet projekata na svijetu u kategoriji e-environment, a u okvriu Svjetskog samita o informacionom društvu.

Priznanje je, kako se navodi, uručio Stiven E. Drejkorn, službenik za odnose s javnošću i portparol Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a događaj koji je održan u prostorijama Inženjerske komore je okupio brojne zvanice.

Idejni tvorac ovog koncepta, doktorand na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Ivan Martinović u svom kratkom obraćanju prisutnima je istakao da je projekat realizovan pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Crnoj Gori, odnosno Američkog ugla na Cetinju, te da obuhvata izradu pametnog sistema za monitoring parametara životne sredine, uključujući kvalitet vazduha i nivo buke.

On je dodao da je osim kreiranja inovativnog sistema, projekat imao i edukativni karakter, omogućivši osnovcima i srednjoškolcima sa Cetinja aktivno učešće u njegovoj realizaciji, koje se ogleda kroz ovladavanje digitalnim vještinama, vještinama kritičkog mišljenja, kreativno rješavanje problema i sposobnost timskog rada, a koje nažalost, kako je istakao, nisu u mogućnosti da u potpunosti razviju tokom formalnog procesa obrazovanja.

Aktivnosti koje su pratile ovaj projekat su prepoznate od strane predstavnika opštine – Prijestonice Cetinje, pa je ubrzo nakon završetka ovog projekta započeta nova faza realizacije inovativnog koncepta “Cetinje Smart City”, navodi se u saopštenju Inženjerske komore.

„Ovaj izuzetan uspjeh predstavlja veliki korak naprijed za Cetinje i Crnu Goru, koja je jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja se može pohvaliti ovim priznanjem, uz Sloveniju, oz bivših jugoslovenskih država.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom doprineli ovom izuzetnom uspjehu. Posebno želimo da izrazimo zadovoljstvo što je Inženjerska komora Crne Gore mogla biti domaćin ovom važnom događaju, koji predstavlja prekretnicu za našu zajednicu i zemlju“, zaključuje se u saopštenju.