Presuda Mugoši 22. jula

Presuda Mugoši 22. jula

Izricanje prvostepene presude u sudskom postupku protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, zakazano je za 22. jul.

Završnim riječima specijalnog tužioca i advokata odbrane, danas je u Višem sudu u Podgorici pred sutkinjom Vesnom Kovačević okončan ponovljeni sudski postupak. Prethodnom presudom Višeg suda u Podgorici, Mugoša je oslobođen od optužbe, ali je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo nakon žalbe. Advokati Mitar Mugoša i Predrag Đolević predložili su sudu da donese jedinu ispravnu odluku, a to je, po njima, oslobađajuća. Istakli su da Mugoša osam godina čeka pravdu i da za sve to vrijeme ćuti i trpi satanizaciju od strane medija, nekih NVO i pritisak javnosti.

Specijalno državno tužilaštvo ostalo je pri ranijim završnim riječima i predložilo da sud Mugošu proglasi krivim, i da uzme u obzir sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog.

“Odbrana neće komentarisati završnu riječ optužnice, jer smatramo da dovoljno govori sama za sebe. Jedino ćemo komentar imati na pozivanje na nezakonit uticaj Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda, sa posebnim osvrtom na to da poruke koje su sprovedene nemaju veze sa krivičnim djelom u predmetu u kojem je optužen Miomir Mugoša”, kazao je advokat Mitar Mugoša. Dodao je da u ovom sudskom procesu nije izvršen nezakonit uticaj, što govori i činjenca da je ukinuta oslobađajuća presuda.

“U prepisci telefonske komunikacije između Vesne Medenice i Marine Ratković Mugoše postoji preko 900 komunikacija, odnos 160 od kojih su samo tri na neki način, kako to tužilaštvo želi da predstavi, povezane sa ovim predmetom. Sve ostale se odnose na prijateljsku, drugarsku komunikaciju i poruke koje se odnose na zdravstvenu pomoć koju je Marina mnogima pružila”, naglasio je advokat i dodao:

“Osam godina Miomir Mugoša i njegova odbrana redovno se odazivaju pozivu suda. Ni jedno ročište nije odloženo zbog njega. Osam godina Mugoša čeka pravdu, trpi satanizaciju od strane medija, NVO i pritisak javnosti i ćuti. A kako je sve počelo, kada je Vrhovno državno tužilaštvo prije osam godina odbijalo prijave protiv Mugoše, navodeći da nema elemenata da je počinio krivično djelo i da je cijena zemljišta određena na osnovu odluke nadležnog organa. Onda se neko nakon osam godina, iz nama znanog razloga, sjetio da izvadi predmet iz fioke. Problem je kada jedna te ista institucija ima dva-tri različita stava za jedan te isti predmet”, naveo je branila.

Da nije napravljena ni šteta, ni protivzakonita korist govori i iskaz svjedoka Čedomira Čeda Popovića, koji je tražio da mu se vrati novac, a da on vrati zemlju, ali je to tadašnja Uprava Glavnog grada odbila, ukazao je advokat Mugoša.

Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom je Mugoša oslobođen.

Presudom Višeg suda, Miomir Mugoša oslobođen je optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što nije dokazano da je učinio krivično djelo. Tom presudom bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša oslobođen je od optužbi da je u slučaju prodaje gradskog zemljišta građevinskoj kompaniji DOO “Carine”, oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona evra, a “Carinama” pribavio korist u istom iznosu.

Na ponovljenom suđenju Mugoša je kazao da se ne osjeća krivim.

Optužnicom je predstavljeno da je Miomir Mugoša “od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner – gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu.

“Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću “Carine” za 165 evra po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom”, piše u optužnici. Na taj način, dodaje se, pribavio je “Carinama” korist od 6.723.194, 85 evra, a Opštini Podgorica načinio štetu u istom iznosu.

Danas je u dokaznom postupku sud prihvatio predlog SDT-a i kao dokaz sproveo tri poruke koje su se nalazile u telefonu Vesne Medenice, bivše predsjednice Vrhovnog suda.

Radi se o razmjeni porukama koje su dio komunikacije između sestre optuženog Miomira Mugoše i bivše predsjednice Vrhovnog suda. Tužilaštvo smatra da se u tim porukama vidi interesovanje i praćenje za sudski postupak koji se za isto krivično djelo vodio i protiv drugih lica. Odbrana je to negirala.

„Vesna ti vjerovatno znaš da je ono iz Apelacionog vraćeno na Viši sud. Znam da smaram, ali ne smijem zvat, pa kako tebi sve to izgleda…“, piše u poruci za koju je sud naveo da sestra optuženog šalje Vesni Medenici 2019. godine. Zatim je Medenica odgovorila na poruku: „Nije još vraćeno, pratim…“.

Treća poruka koja je upućena Vesni Medenici, odnosi se na odlaganje ročišta i termin zakazivanja novog. Advokati odbrane su naveli da se radi o proslijeđenoj poruci.

Tužilaštvo smatra da ove poruke pokazuju da je praćen postupak i da je vršen nedozvoljen uticaj od strane Medenice.

Sudija Vesna Kovačević je navela da to može biti jedino dio nekog eventualno drugog postupka, ali da to nema veze sa ovim postupkom.

Advokati Predrag Đolević i Mitar Mugoša su naglasili da ove poruke nemaju veze sa Miomirom Mugošom i da on sigurno ne bi bio danas tu da je vršen nedozvoljen uticaj, već da više o tome govori ukidanje oslobađajuće presude.