Požare će „osmatrati” 50 uposlenih

Požare će „osmatrati” 50 uposlenih

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima ove sezone angažovala je, na osnovu ugovora o djelu, oko 50 osmatrača požara.

Kako je “Vijestima” kazao direktor Uprave Miloš Rajković , to je nastavak višegodišnjeg programa u okviru sistema ranog otkrivanja požara. On pojašnjava da se ove godine racionalizovalo, pa je angažovan manji broj osmatrača u odnosu na neke druge godine.

“Već godinama u toku sezone nekoliko mjeseci angažuje se određeni broj izvršilaca, nekada i do 150, a mi svakako nijesmo angažovali veliki broj. U svakoj područnoj jednici ih je po nekoliko, pa je to ukupno oko 50 do 60. Oni su plaćeni po 300 eura mjesečno. Suština njihovog posla je da su na prvoj liniji odbrane, to jest da javljaju početak požara u svojoj okolini, kako bi se obezbijedila pravovremena reakcija. Troškovi za angažman osmatrača su daleko manji od koristi koju imamo od tog programa”, objašnjava Rajković.

U Programu rada za ovu godinu predviđeno je angažovanje 50 osoba. Na području kolašinske opštine, na primjer, angažovano je sedam osmatrača požara. Prema ugovorima o djelu oni taj posao obavljaju od 22. aprila, a angažman će im prestati 22. avgusta.

Kako je planirano, Uprava će ove godine potrošiti ukupno, uključujući i one koji se odnose na osmatrače, 232.500 eura za ugovore o djelu.

Zaštita od šumskih požara je među prioritetnim mjerama zaštite šuma. Pored angažovanja osmatrača požara, predviđena je izgradnja vodozahvata, protivpožarnih puteva, pruga, nabavka opreme za gašenje vatre…

“U susret obavezama koje proističu iz Zakona o šumama i Zakona o zaštiti i spašavanju, preduzimaju se pojačane aktivnosti na preduzimanju mjera sprečavanja pojave, kao i na preduzimanju postupaka u slučaju pojave šumskog požara, na sprečavanju istih i dojave nadležnim službama i institucijama. U tom pravcu u kriznim mjesecima, područne jedinice Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, na najugroženijim mjestima organizovaće osmatrače”, piše u tom dokumentu.