Povodom 82. godina od Pljevaljske bitke: Položeni vijenci na spomenik na Stražici

Povodom 82. godina od Pljevaljske bitke: Položeni vijenci na spomenik na Stražici

Danas su na spomenik palim borcima na Stražici povodom 82. godine od Pljevaljske bitke, uz prisustvo velikog broja građana, predstavnika lokalne uprave, boračkih organizacija iz Crne Gore i delegacija političkih partija, položeni vijenci i uz prigodan recital, održani prigodni govori.

Skupu su prisustvovale i položile vijence delegacije SOBNOR-a Crne Gore, OBNOR-a 1941-1945 Pljevlja, Glavnog Grada Podgorica, Bijelog Polja, Herceg Novog, Kotora, Budve, Nikšića, Cetinja, Žabljaka i UBNOR-a Prijepolje.

Nakon polaganja cvijeća sve prisutne delegacije nadahnutim govorom pozdravio je domaćin ovog skupa, Milenko Jović, predsjednik OBNOR-a 1941 – 1945 Pljevlja. Ispred lokalne uprave skupu se obratio, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš koji je pozdravio prisutne delegacije ovom skupu i sve prisutne gradjane.

Vraneš je posebno istakao i pozvao na pomirenje i na poštovanje svih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

– Potrebno je da na Stražici pominjemo imena svih stradalih. Samo nam pomirenje može donijeti napredak. Svakom podjelom idemo na ruku i starim i sadašnjim neprijateljima – naveo je Vraneš.

Nakon toga prisutnima se obratio Radojica Radojević, predsjednik SOBNOR-a Crne Gore:

– Poseban pozdrav i zahvalnost upućujem našim dragim domaćinima koji se tradicionalno okupljaju ovdje ispred ovog hrama slobode i obelježavaju svijetle datume iz naše istorijske prošlosti i time dajući značajan doprinos na naš nezaborav ratu i revoluciji. Srdačno želim pozdraviti predsjednika Opštine Pljevlja sa saradnicima, predsjednicu skupštine Pljevalja i sve prisutne delegacije ovog slobodarskog skupa. Zahvalnost našem predsjedniku Milenku Joviću na pozivu da danas budemo skupa – kazao je Radojević.

Radojević je napomenuo da su se na ovom tradicionalnom mjestu okupljanja na Stražici i danas okupili da odaju dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima i junacima velike Pljevaljske bitke , koja je uz Trinaestojulski ustanak bila jedna od najznačajnijih operacija partizanskih snaga u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

– U jurišu na Pljevlja bili su borci iz svih krajeva Crne Gore, koji vodjeni slobodarskom idejom nijesu prezali da za njeno ostvarenje daju ono što je najvažnije – svoje živote. Zato je danas prilika, da se sa posebnim pijetetom sjetimo njih, kao i ranjenih boraca, ali i svih drugih učesnika bitke. Ovdje se u ovom periodu 1941 godine radjala sloboda krvlju natopljena i stvarali uslovi za život dostojan čovjeka. Pljevaljska bitka u kojoj su uzeli učešće borci iz 14. crnogorskih opština je najbolji primjer kako se hrabrošću i sa ponosom brani rodna gruda, i njena sloboda.

Danas kada obeležavamo godišnjicu slavne Pljevaljske bitke i kada smo sa ponosom slavili sedamdeset i pet godine od formiranja naše organizacije – SOBNOR-a Crne Gore, prilika je i za izraze dubokog poštovanja za sve borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost. Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju danas baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati sve one brojne žrtve širom nekadašnje domovine koje su se borile, živjele, umirale i izborile za slobodu naše zemlje. Nadamo se da ni mi ni naši potomci nećemo morati da se za slobodu ponovo borimo oružjem, već da ćemo se boriti čašću, poštenjem, znanjem, radom i vaspitanjem i da ćemo za ove borbe imati zajedništvo, snagu i energiju onako kako su je imali naši slavni preci koji nas danas okupljaju oko slobodarskih spomenika i spomen obelježja. Sa jasnim znanjem o našoj slavnoj prošlosti, treba da budemo okrenuti budućnosti i da se borimo za bolji život svakog gradjanina, za bolju prosvetu, kulturu, zdravstvo, privredu – poručio je Radojević.