Postignut dogovor Srbije i Kosova

Postignut dogovor Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo postigli su „sporazum o slobodi kretanja“ nakon višenedeljnih tenzija, izjavio je u subotu visoki diplomata EU Žozep Borel, dodajući da je „rado najavio“ dogovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. .

Posle prošlonedeljnog sastanka dvojice lidera u Briselu i „intenzivnih napora za praćenje u Prištini i Beogradu“, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak i izlazak za nosioce kosovske lične karte, a Kosovo je pristalo da ne uvodi dokumente za nosioce srpske lične karte, Borel navodi se u saopštenju.

Srbi koji žive u sjevernom delu otcepljene pokrajine, kao i drugi stanovnici Kosova, moći će slobodno da putuju između Srbije i Kosova koristeći postojeće lične karte, navodi se u saopštenju i dodaje da je EU „primila garancije premijera Kurtija za ovo kraj.“

Borel je zatim pohvalio razvoj rekavši da smo „našli evropsko rešenje koje olakšava putovanje između Kosova i Srbije“. On je takođe posebno pohvalio Vučićev postupak rekavši da je predsjednik Srbije „danas pokazao odgovornost i liderstvo”. Visoki diplomata EU je takođe zahvalio SAD „na njihovoj podršci dijalogu uz posredovanje EU“, nazvavši ga „primerom odlične praktične saradnje EU i SAD“.

Borel je priznao da „problem sa registarskim tablicama” još nije rešen i pozvao lidere Srbije i Kosova da i u tom pogledu „nastave da pokazuju pragmatizam i konstruktivnost”. Ipak, rekao je da je „danas veoma dobar dan“.

Beograd naizgled nije delio radosno osećanje Brisela. Obraćajući se građanima Srbije u subotu, Vučić je razgovore sa „Albancima sa Kosova“ opisao kao „veoma neuspešne, izuzetno teške“, dodajući da smo „na kraju došli do toga da se ni o čemu ne slažemo“.

Srpski lider je insistirao da „međusobno priznanje“ nikada neće biti na dnevnom redu jer Beograd „ne može da zaboravi da je Kosovo deo Srbije“. On je rekao i da zvaničnici u Briselu gube vreme i novac ako misle da bi mogli da olakšaju takav sporazum.

Vučić je potvrdio da će Srbija prihvatiti kosovske lične karte kada je reč o putovanju, ali da će to učiniti samo „iz praktičnih razloga“, kako bi „omogućila slobodu kretanja“. Takav korak „ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet“, dodao je on.

Ono što je važno jeste da „Srbi sa Kosova i Metohije mogu slobodno da se kreću i ulaze i napuštaju teritoriju Kosova i Metohije“, rekao je Vučić i dodao da Beograd traži „garancije EU, tražimo da svaki Srbin sa severa Kosova i da Metohija može da uđe na teritoriju Kosova i Metohije sa srpskim dokumentima, a da može da izađe kad hoće“.

Do ovog događaja došlo je dan nakon što je američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar pozvao Srbiju da prizna Kosovo i umesto toga obećao prosperitet u EU za oboje. Vučić je odgovorio da nije iznenađen što tako nešto čuje od američkog diplomate.

„Ne zaboravite da on predstavlja američku politiku. Šta očekujete od njega, kakve su ovo vesti za vas?!” rekao je u subotu predsednik Srbije, dodajući da nam „oni [SAD] to govore 23 godine!“