Popunjava se kabinet Mila Božovića: Administracija nastavlja za zapošljavanjem

Popunjava se kabinet Mila Božovića: Administracija nastavlja za zapošljavanjem

Iako su lokalni izbori završeni prije više od dva mjeseca, te još traju, kako formalni, tako i oni mnogo značajniji neformalni pregovori oko konstituisanja nove vlasti, stara, još uvijek aktuelna administracija Mila Božovića, koju zastupa potpredsjednica Opštine Jasna Dokić, nastavlja za zapošljavanjem.

Da kabinet prvog čovjeka Budve, koji se već godinu i po nalazi u spuškom Istražnom zatvoru, još nije formiran, iako je nekoliko dana nakon majskih izbora objavljena serija oglasa za prijem Božovićevih savjetnika i savjetnica, svjedoči i najnoviji oglas koji je Opština raspisala 5. avgusta.

Naime, kako se navodi na sajtu Zavoda za zapošljavanje raspisan je oglas za popunu slobodnog radnog mjesta -samostalni savjetnik I – programski menadžer u Službi predsjednika Opštine na neodređeno vrijeme.

Istog dana raspisan je oglas i za popunu slobodnog radnog mjesta samostalni referent, odnosno poslovni sekretar u Službi menadžera na neodređeno vrijeme.

Inače, juče je Marijana Božović imenovana je za menadžerku grada Budve. Rješenje o njenom imenovanju, kako je Vijestima potvrđeno potpisala je potpredsjednica Opštine Jasna Dokić.

Božović je u prethodnom skupštinskom mandatu bila šefica odborničkog kluba jedinstevnog Demokratskog fronta (DF), a nakon raspada koalicije koju je predvodio Milo Božović bila je dio odborničkog kluba kome je pripadao Nikola Jovanović.

Tri dana ranije, Opština je 2. avgusta raspisala oglas za popunu radnog mjesta, poslovni sekretar u Sekretarijatu za zaštitu imovine, takođe na neodređeno vrijeme.

Ovim je i nakon izbora nastavljena serija zapošljavanja u prebukiranoj administraciji metropole turizma.

Prije dva dana Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva raspisao je interni oglas za prijem samostalnog savjetnika u Sekretarijatu za urbanizam za vođenje upravnog postupka, kao i prijem savjetnika za urbanizam i geodeziju, takođe u istom tom opštinskom sekretarijatu.

Na interni oglas mogu se javiti samo oni koji su već na neodređeno vrijeme rade u opštinskoj administraciji. I ranije je slično Opština raspisivala ovakve interne oglase, ali obično se niko ne prijavi, pa onda Opština raspisuje oglas na sajtu Zavoda za zapošljavanje, gdje pravo da se prijave imaju svi. Uglavnom je do sada bila praksa da su posao onda dobijali oni koji su po ugovoru na djelu radili na tim poslovima, a koje je na takav način zapošljavala po političkoj liniji gradska vlast.

495 zaposlenih, prema podacima Ministarstva finansija, radi u Opštini Budva

Podsjećamo, nakon što na internom oglasu nijesu od trenutno zaposlenih u Opštini Budva našli zaposlene koji bi mogli biti angažovani u Službi predsjednika Opštine Mila Božovića, gradska uprava raspisala je sredinom maja oglase za zaposlenje pet savjetnika ili savjetnica te poslovne sekretarke u kabinetu pritvorenog prvog čovjeka Budva.

Prethodno je polovinom aprila bio raspisan interni konkurs na koji se niko nije prijavio.

Samo sedam dana nakon majskih izbora, Opština Budva je raspisala je oglase za zapošljavanje dva viša namještenika, odnosno zaštitara imovine i lica u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Istog dana raspisan je i oglas za zaposlenje inspektora za drumski saobraćaj i Komunalnoj inspekciji na mandat od pet godina.

363 radnika na neodređeno vrijeme, tvrdi potpredsjednica Opštine Jasna Dokić, radi u opštinskoj administraciji

Posljednjeg dana maja, raspisan je i oglas za popunjavanje kabineta predsjednika Opštine. Oglasom se tada tražilo popunjavanje radnog mjesta samostalni savjetnik za borbu protiv korupcije.

Vijesti su do sada u više navrata pisale o raspisivanju oglasa za zaposlenje u i onako preglomaznoj administraciji, jer sama zgrada Opštine praktično je prostorno nedovoljna da primi sve radnike, koji su u proteklih osam godina, od pada DPS vlasti, a posebno unazad dvije godine zapošljavani, uglavnom po partijskoj, kumovskoj, prijateljskoj, rodbinskoj vezi.

Iz Opštine su gotovo uvijek reagovali uz napomenu da se raspisuju oglasi za popunjavanje radnih mjesta koje su, kako tvrde, sistematizovana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te da je svaki oglas raspisan i sproveden u skladu sa zakonom.

Iako je Ministarstvo finansija odgovarajući na poslaničko pitanje Nikole Milovića (DPS) saopštilo da u Opštini radi 495 radnika, te da ih ima još hiljadu po opštinskim preduzećima, službama, ustanovama … potpredsjednica Opštine Jasna Dokić tada reagovala i ustvrdila je u opštinskoj administraciji radi 363 radnika na neodređeno vrijeme.

Nažalost, zapošljavanje je uvijek bio model na koji je vlast u Budvi u protekle tri decenije uspijevala da pridobije glasače.