Popović: Zeta će sredinom godine raditi rebalans budžeta koji bi trebalo da bude dupliran

Popović: Zeta će sredinom godine raditi rebalans budžeta koji bi trebalo da bude dupliran

Opština Zeta očekuje da će sredinom godine raditi rebalans budžeta koji bi trebalo da bude dupliran, odnosno da dostigne iznos od oko 10 miliona eura. Budžet najmlađe opštine u Crnoj Gori za ovu godinu planiran je na 5,2 miliona.

– U decembru prošle godine kreiran je prvi funkcionalni budžet, a ujedno i najveći u istoriji Opštine Zeta, odnosno u istoriji ove lokalne samouprave koji god da je ona imala status, i to u iznosu od 5,2 miliona eura. Najbolji dokaz da je uspostavljen stabilan sistem finansija, kao i da su preduzete aktivnosti bile više nego uspješne, potvrdiće rebalans ovog budžeta koji nas očekuje sredinom godine, a koji će izvjesno duplirati inicijalni plan, što otkriva novu finansijsku dimenziju u Opštini Zeta, i ostavlja prostor za unapređenje aktivnosti svih ogranizacionih jedinica u opštini. Godišnji budžet Opštine Zeta, već u prvoj kalendarskoj godini funkcionisanja, odnosno 2024. godini, sigurno će dostići iznos od oko 10 miliona, a pored temeljnog pristupa u sekretarijatu koji omogućava iskorišćavanje nesumnjivog fiskalnog potencijala koji Zeta ima, ovaj rebalans je dijelom prouzrokovan i usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave početkom godine – kazao je Bojan Popović, v.d. sekretara za finansije i budžet.

Popović je, osvrćući se na finansijsku situaciju u opštini u proteklih 365 dana, izrazio veliko zadovoljstvo učinjenim.

– U prošloj godini preuzet je sistem koji nijedan euro prihoda nije generisao kroz svoje aktivnosti, već su svi prihodi ušli u kasu Glavnog grada, ili se uopšte nisu ni naplaćivali. U aprilu prethodne godine se bukvalno krenulo od nule, i pregled po finansijskim pozicijama najbolje oslikava promjenu koja se desila. Danas, porezi na dohodak fizičkih lica, porez na nepokretnosti, porez na promet nepokretnosti i prirez porezu i administrativne i komunalne takse su prihodi koji se slivaju direktno na račun Opštine Zeta. Kada su u pitanju naknade, pored uspostavljenog sistema naplate direktno na račun Opštine Zeta za naknade za korišćenje voda i za godišnje naknade pri registraciji drumskih motornih vozila, ostaje još da se uspostavi i sistem naplate koji se odnosi na naknade za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta i naknade za puteve. Razlog za to je čekanje saglasnosti Vlade za ove odluke – rekao je Popović.

Popović kaže da fiskalni kapacitet sekretarijata za proteklih 365 dana, kada su u pitanju tekući prihodi opštine, osnodno sopstveni i ustupljeni, iznosio je 1.571.460 eura.

– Ovo je činjenica koja treba da raduje svakog, jer je u prošlosti fiskalni kapacitet Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci težio nuli. Važno je napomenuti da je najveći dio prihoda, od pomenutih 1,5 miliona, ostvaren ili krajem prošle ili početkom ove godine, jer u okviru godinu dana rada sekretarijata, u prvih pola godine, morale su biti preduzete brojne aktivnosti kako bi sistem profunkcionisao. Činjenica da je funkcionisanje sistema u punom obimu započeto krajem, odnosno početkom ove godine, definitivno ima i negativne finansijske konotacije. Sve dok konačno nije uspostavljen sistem naplate svih prihoda u Opštini Zeta, Glavni grad je uredno naplaćivao sve prihode koji su se odnosili na Opštinu Zeta. Po tom osnovu u 2023. godini je prihodovao skoro 1,3 miliona eura. Sekretarijat za finansije i budžet Opštine Zeta je uspio da precizno utvrdi iznos u saradnji sa resornim državnim institicijama, i već upoznao Sekretarijat za finansije Glavnog grada, ali dalja dinamika oko transfera ovih sredstava će biti definisana u narednom periodu – kazao je Bojan Popović.