Pokret podstanara: Odakle novac za sva ova predizborna obećanja i ko će na kraju snositi posljedice?

Pokret podstanara: Odakle novac za sva ova predizborna obećanja i ko će na kraju snositi posljedice?

„Odgovornost političkih stranaka ne može se završiti samo na iznošenju obećanja, već i na jasnom planiranju kako će se ona realizovati bez negativnog uticaja na zajednicu“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Uoči predstojećih izbora, svjedoci smo sveprisutne pojave – političke stranke daju brojna obećanja i prikazuju grandiozne planove. Iako su neka od tih obećanja privlačna i možda čak neophodna, nužno je postaviti ključno pitanje: odakle će novac doći za sva ova predizborna obećanja, i ko će na kraju snositi posljedice, pitaju iz Pokreta podstanara.

„Kao građani, imamo pravo da znamo: odakle novac za realizaciju svih ovih obećanja? Da li se radi o realnim i održivim budžetskim planovima ili o neodgovornim obećanjima koja će se teško ispuniti? Transparentnost u vezi sa izvorima finansiranja je od ključne važnosti za razumijevanje šta je stvarno ostvarivo, a šta je samo privremeni populizam.

Ko će snositi posljedice ako ova obećanja ostanu neispunjena? Da li će to značiti dodatno opterećenje za građane kroz povećanje poreza, zaduživanje ili druge neprihvatljive mjere? Odgovornost političkih stranaka ne može se završiti samo na iznošenju obećanja, već i na jasnom planiranju kako će se ona realizovati bez negativnog uticaja na zajednicu“, navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni su pozvali sve političke stranke da se ozbiljno posvete pitanjima finansijske održivosti i odgovornosti.

„Obavezno je da nam pruže jasne informacije o tome kako namjeravaju finansirati svoja obećanja i kakve će to dugoročne posljedice imati za građane i zajednicu. Transparentnost i odgovornost su ključne za izgradnju povjerenja i za očuvanje stabilnosti i održivosti našeg društva.

Građani imaju pravo na jasne i precizne odgovore, a političke stranke imaju odgovornost da pruže ove odgovore prije nego što uđu u izborne procese. Samo kroz iskrenost i transparentnost možemo izgraditi pravednije i odgovornije društvo“, zaključuju iz Pokreta podstanara.