Podnijeće krivične prijave protiv četiri člana Savjeta RTCG i Drljevića zbog izbora Brajkovića za Ombudsmana

Podnijeće krivične prijave protiv četiri člana Savjeta RTCG i Drljevića zbog izbora Brajkovića za Ombudsmana

Bivša ombudsmanka Radio televizije Crne Gore (RTCG) Danijela Popović i kandidati za ovu poziciju, Vesna Pejović i Žarko Božović najavili su da će podnijeti krivičnu prijavu protiv četiri člana Savjeta RTCG na čelu sa Veselinom Drljevićem zbog njihove sporne odluke o izboru Todora Brajkovića za ombudsmana.

U obraćanju koje su dostavili nadležnim institucijama, predsjedniku Vlade, predsjedniku države, nevladinim organizacijama i ambasadama evropskih država navodi se da je izbor ombudsmana protekao u sjenci tragikomične predstave o ostavci i novom postavljenju starog-novog generalnog direktora Borisa Raoniča.

Brajković, sportski novinar štampanog izdanja Dana, je izabran na sjednici 9. jula, na ponovljenom konkursu, glasovima četiri člana Savjeta.

„Tako se ostvarila želja i unaprijed dobro isplanirana namjera Drljevića da u RTCG ugura i svog dugogodišnjeg prijatelja sa kojim se druži i u Udruženju sportskih novinara, u kojem je Drljević predsjednik, a novi Ombudsman generalni sekretar. To ni najmanje nije omelo Drljevića da glasa za svog prijatelja i pored upozorenja člana Savjeta na prethodnom konkursu da makar iz moralnih razloga ne bi trebalo da glasa. Prijateljstvo i interes su ipak važniji od ličnog pa i poslovnog morala“, poručili su potpisnici obraćanja.

Objašnjavaju da su ova četiri člana Savjeta zanemarila to što Brajković dolazi iz štampanog medija i da mu je audiovizuelni nepoznanica, „a da je za Kodeks novinara čuo kada se sa Drljevićem dogovarao na koji način da se domogne mjesta Ombudsmana“.

Smatraju da je sramno to što dugogodišnja novinarka i urednica u TVCG Vesna Pejović, koja je i jedna od autorki i potpisnica novinarskog Kodeksa, nije imala šansu.

„Podsjećamo da je Pejović kao dugogodišnja predsjednica Nezavisnog sindikata novinara jedan od inicijatora i osnivača Novinarskog samoregulatornog tijela, prvog u istoriji novinarstva u Crnoj Gori. Takođe da je od 2006. u tom tijelu četiri godine bila zadužena za praćenje i analizu elektronskih medija i jednom mjesečno, sa kolegom iz Vijesti, koji je pratio štampane medije, na konferenciji za novinare javno su iznosili ključne probleme u kršenju novinarskog kodeksa a takođe na konkretnim primjerima ukazivali na medije koji krše Kodeks…“, kazali su.

Dodaju da Pejović to što je u radnom odnosu sa TVCG nije sprečavalo da ukazuje na brojna kršenja kodeksa u informativnim emisijama te kuće zbog čega je često smjenjivana, proganjana, javno prozivana.

„Pejović se doduše zamjerila Savjetu i Raoniću objavljivanjem teksta Jad(v)ni servis u kome je ukazala i kritikovala njegovu skandaloznu odluku o ukidanju Odjeljenja za italofonsku saradnju a takođe i podršku koju je dobio od Savjeta o prekidu saradnje RTCG sa članicama te zajednice čije je sjedište u RAI-Rim“, piše u obraćanju.

ističu i da je očigledno po ukusu menadžmenta nije ni dosadašnja Ombudsmanka, rediteljka u TVCG Danijela Popović, čija mišljenja, kako kažu, često nisu bila u skladu sa stavom menadžmenta.

„Šansu da bude izglasana nije imala ni Slavica Kruščić-Vasović, dugogodišnja novinarka RTCG i predsjednica reprezentativne organizacije sindikata RTCG. Takođe ni Žarko Božović, novinar Radija koji je dospio je u žižu interesovanja javnosti kada mu je zabranjeno da koristi na Radiju Ustavom zagarantovanu jotovanu varijantu crnogorskog jezika. Ombudsman Bjeković je tada donio mišljenje u kojem je potvrđeno da Božović može da koristi jotovanu varijantu, odnosno da je došlo do povrede jednakosti u pravima i pred zakonom“.

Poručuju da će to čime četiri člana Savjeta pravdaju spornu, neprofesionalnu odluku da glasaju za nekoga ko, izuzev prijateljstva sa Drljevićem, ničim ne može da bude konkurencija ostalim kandidatima za mjesto Ombudsmana ostati enigma…

„Jer, očigledno je da ni oni ni nelegalni generalni direktor nemaju nikavu odgovornost ni obavezu da bilo kome objašnjavaju svoje sporne odluke. Opštepoznato je da ne poštuju ni sudske uz prećutnu saglasnost resornog ministarstva (gdje na žalost sjedi i naš kolega) kao i brojnih institucija ne samo u zemlji nego i međunarodnih, inače vrlo ažurnih i glasnih kada je riječ I o manje važnim pitanjima“, tvrde potpisnici obraćanja.

Ipak, kažu, nameće se pitanje šta treba da očekuju građani Crne Gore, ukoliko se tužilaštvo bude ponašalo kao do sada, ignorisalo ne samo krivične prijave, nego i sudske presude, čime su ozbiljno poljuljani temelji vladavine prava u Crnoj Gori.

„Na žalost, brojne međunarodne organizacije su do sada, svojim ćutanjem, podržavali evidentno urušavanje vladavine prava i podrivanje pravnog sistema“, zaključili su.