Podgorica: Deset raskrsnica dobija pametne semafore

Podgorica: Deset raskrsnica dobija pametne semafore

Krajem sedmice biće raspisan javni poziv za prebacivanje semafora sa 10 raskrsnica na adaptibilno upravljanje. Sve raskrsnice na trasi Bulevara revolucije, preko Junion bridža, Ulicom crnogorskih serdara, pa Bulevarom Srđana Aleksića do Gintaša biće opremljene pametnim semaforima.

– Želimo da semafore iz fiksnog režima rada unaprijedimo i prebacimo na savremeni način adaptibilnog upravljanja tako što će raskrasnice biti opremljene senzorima. Dakle, svaka raskrasnica imaće senzore i tako će se u svakom trenutku znati koliko gdje ima vozila, a svjetlosna signalizacija će prilagođavati rad na osnovu trenutnog stanja u saobraćaju. Kompletnim koridorom znaće se trenutna situacija u saobraćaju i semafori će se prilagođavati kako bi se saobraćaj rasteretio, a gužve bile manje – kazao je Nikola Mićunović, rukovodilac Službe za informacioni sistem.

On je istakao da će za početak senzorima biti opremljeno deset raskrsnica od Bulevara revolucije do Gintaša.

– To je glavni koridor i na svim raskrsnicama će biti pametni semafori. Sva oprema se povezuje sa centralnim sistemom upravljanja – kaže Mićunović.

Krajem sledeće sedmice se očekuje raspisivanje javnog poziva

– Nadam se da ćemo za mjesec do dva izabrati izvođača. Očekujem da ćemo u narednih pola godine imati novi sistem – navodi Mićunović.

Mićunović navodi da se trude da riješe saobraćane gužve. On vjeruje da će sa naprednim tehnologijama to uspjeti.

Pametni semafori nedavno su postavljeni u Maslinama i na Zlatici. Mićunović kaže da je to prva faza.

– Tu imamo djelimičnu instalaciju opreme koja ima određene senzore i može da poboljša sinhronizaciju protoka saobraćaja. Sada prelazimo u tu drugu fazu. Na ovom projektu radimo već nekoliko mjeseci zajedno sa Sekretarijatom za saobraćaj i sa preduzećem Komunalne usluge. Mislim da će to biti jako dobar projekat, jer sigurno da će značajno unaprijediti postojeći sistem koji se zasniva na fiksnom režimu i nema neku realnu informaciju. Tako da će ovo biti jedno veliko unapređenje u odnosu na postojeću situaciju – kaže Mićunović.

Mićunović kaže da je potrebno posvetiti se i edukaciji građana posebno kada se značajnije krene u taj projekat.

– Potrebno je edukovati građane kako da vozilom pristupe raskrsnici upravo zato što postoje ti određeni senzori. Da bi sistem detektovao vozilo ono mora biti na senzoru. I taj dio treba malo poboljšati. Edukovati građane na koji način treba da se ponašaju kako bi taj sistem funkcionisao – rekao je Mićunović.

On navodi da se i pješaci moraju edukovati

– Pješaci imaju svoje tastere koji ih najavljuje da su na raskrsnici. Suština je da se ima informacija gdje se trenutno nalaze vozila na raskrsnici i gdje su pješaci. Ako nema pješaka nema potrebe da se semafori prilagođavaju. Pješak kada pristupi semaforu ima taster koji pritisne i na taj način on je poslao signal sistemu da se nalazi tu i da želi da pređe na drugu stranu. Nakon što sistem dobije tu informaciju, on je procesuira, sagleda ostalu situaciju u saobraćaju, proračuna koliko vremena je potrebno da promjeni taj signalni plan i da se prilagodi trenutnoj situaciji. Nakon toga pješak dobija informaciju za koliko će moći da pređe ulicu – objašnjava Mićunović.