Početak školske godine izazov za kućni budžet: Za opremanje đaka potrebna polovina prosječne plate

Početak školske godine izazov za kućni budžet: Za opremanje đaka potrebna polovina prosječne plate

Iz Udruženja Roditelji ukazuju da su troškovi koje porodice imaju svakog septembra izuzetno veliki. Roditelji saglasni da je obrazovanje postalo luksuz.

Početak školske godine se bliži, a nivo stresa kod roditelja raste. Uprkos činjenici da su knjige za osnovce već nekoliko godina besplatne, ovaj period godine ostaje veoma izazovan u finansijskom smislu jer su udžbenici samo jedna stavka na dugom spisku stvari koje su potrebne đaku.

U podgoričkim knjižarama veliki je izbor svesaka, pribora i školskih torbi, a cijene značajno variraju od knjižare do knjižare.

Školske torbe od 23 do čak 100 eura Za školsku torbu roditelji moraju izdvojiti od 23 eura, koliko košta najjeftinija, do čak 100 eura za najkvalitetniju varijantu. Futrole za olovke i bojice kreću se od 5,5 eura za prazne varijante do čak 50 eura za one ispunjene najkvalitetnijim priborom.

Pojedine knjižare nude popuste za đačke torbe i pribore do 30 procenata.

Kada je riječ o sveskama, najjeftinije se mogu naći za 0,60 eura, dok se one kvalitetnije kreću od 1,40 do 2,20. Za varijante sa tvrdim povezom potrebno je izdvojiti nekoliko eura više.

Pakovanja bojica i flomastera od 12 komada mogu se naći po cijeni od 1,20 eura, a pakovanja od 24 komada kreću se do 5 eura.

Kada je riječ o pojedinačnom priboru – olovkama i gumicama za grafitne olovke – u gotovo svim knjižarama nihova cijena ne prelazi 1 euro po komadu.

Porodice u stanju socijalne potrebe svaki trošak više pogađa Roditelji su saglasni da je obrazobanje postalo luksuz i tvrde da je za opremanje jednog đaka potrebna polovina prosječne mjesečne plate.

Iz Udruženja Roditelji kažu da je naročito teška situacija u porodicama koje su u stanju materijalne potrebe.

“Troškovi koje porodice imaju svakog septembra su izuzetno veliki. Pored udžbenika i pribora, potrebno je još štošta spremiti i za školu, ali i pored škole. Naravno da je porodicama koje su u stanju socijalne potrebe teže i da njih svaki trošak više pogađa. Udruženje Roditelji iz tog razloga i ove godine sprovodi akciju Podijeli jer zajedno možemo više”, kažu iz ove NVO.

Udžbenici za srednjoškolce i preko 100 eura Priprema srednjoškolaca za početak nove nastavne godine je još zahtjevnija, jer udžbenici za njih nisu besplatni, a za dosta predmeta, posebno u srednjim stručim školama, ih i nema.

Cijene su, prema tvrdnjama iz Zavoda za udžbenike, na nivou prošlogodišnjih – za knjige za prvi razred Gimnazije je potrebno izdvojiti 106 eura, za drugi razred 90 eura, treći 95 eura, dok će maturanti izdvojiti najmanje novca – 83 eura.