Početak „Petrovdanskih dana“ u Srebrenici obilježen prikazivanjem filma „Svjedok“ Denisa Bojića

Početak „Petrovdanskih dana“ u Srebrenici obilježen prikazivanjem filma „Svjedok“ Denisa Bojića

Prikazivanjem dokumentarnog filma „Svjedok“ Denisa Bojića u Kulturnom centru u Srebrenici počeli su „Petrovdanski dani“.

– Cilj filma je da se proširi istina o srpskom stradanju, da naša djeca znaju istinu i da smo u tri posljednja rata stradali od istih neprijatelja. Film dijelom obuhvata i stradanje Srba u Podrinju i sigurno će svako ko ga bude gledao saznati nešto što nije znao o dešavanjima i stradanjima na ovom prostoru. Film je svojevrsna kolektivna ispovjest srpskog naroda o njegovom stradanju – rekao je Bojić.

Film „Svjedok“ prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda Zorana Stankovića, koja se odnose na stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije. Nažalost, Stanković je preminuo neposredno pred početak snimanja filma. Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, doktor Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se istina o srpskom stradanju mora prenositi, da to znaju i budući naraštaji

– Žrtve se moraju pamtiti – naglasio je Grujičić.

Centralni deo manifestacije Petrovdanski dani biće održan u petak, 12. jula u selu Zalazje kod Srebrenice, gdje će za ubijene srpske civile biti služen parastos.