Počela gradnja crkve i Gimnazije Sveti sava, Joanikije poručio da molitva ne smeta nauci, nego je pospješuje

Počela gradnja crkve i Gimnazije Sveti sava, Joanikije poručio da molitva ne smeta nauci, nego je pospješuje

Na praznik Svetoga Marka, tradicionalnu gradsku slavu Podgorice, obavljen je čin blagosiljanja radova na izgradnji crkve i Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” na Starom aerodromu. Mitropilit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da će se potvrditi da “molitva ne smeta nauci nego da je čak pospješuje i nadahnjuje”.

“Vrijeme je da crkva opet, kao što je i ranije to činila, da sve od sebe za školu”, poručio je Joanikije.

Crkva je, kaže, za većinu prvih škola u Crnoj Gori koje su se počinjale osnivati od vladike Rada, preko knjaza Danila a kasnije se napravio cio sistem školstva.

Riješili su, rekao je on, da osnuju gimnaziju koja će uključivati sve predmete koji se izučavaju u ostalim gimnazijama, ali će, ističe Joanikije, imati pravo da dodaju i određene časove koje će imati vjerski karakter.

“Pa će se u njoj učiti pravoslavna vjeronauka i crkveno pojanje i još drugi predmeti koliko nam to zakon bude dopuštao i Ustav Crne Gore. I potvrdićemo da molitva ne smeta nauci nego da je čak pospješuje i nadahnjuje a to nam potvrđuju najveći umovi iz istorije nauke – Isak Njutn, Emanuel Kant, i naš Nikola Tesla, Mihailo Pupin i mnogi drugi. Njima vjera nije zasmetala da se bave naukom, nego možemo reći da je upravo vjera njih motivisala da izučavaju tajne božje koje gospod ugradio u ovaj svijet, pa im je dao bog da otkriju mnogo toga više nego ostalo”, ocijenio je Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski osvrnuo se i na tragediju koja se dogodila u begradskoj OŠ “Vladislav Ribnik”, te kazao da ovaj zločin još više boli jer se dogodio u školi.

“Tamo gdje se djeca uče naukama, ali i gdje se njihovo srce oplemenjuje vjerom, čestitošću, dobrotom, problema će biti mnogo manje i skoro nikako”, rekao je Joanikije.