Pobjednik Svetskog prvenstva iz Engleske 1966. Koen preminuo je u 83-oj godini

Pobjednik Svetskog prvenstva iz Engleske 1966. Koen preminuo je u 83-oj godini

Desni bek Engleske, osvajač Svjetskog prvenstva 1966., Džordž Koen preminuo je u 83. godini, saopštio je u petak njegov bivši klub Fulam.

Koen je debitovao na međunarodnoj sceni 1964. i nastavio da predstavlja svoju zemlju 37 puta, igrajući ključnu ulogu u jedinom trijumfu Engleske na Svjetskom prvenstvu kada je pobjedila Zapadnu Njemačku sa 4-2 posijle produžetaka na Vembliju.

Proveo je cijelu svoju klupsku karijeru u jednom timu, Fulamu, odigravši 459 nastupa za ekipu zapadnog Londona.

„Svi u fudbalskom klubu Fulam su duboko ožalošćeni kada saznaju za smrt jednog od naših najvećih igrača ikada – i gospode – Džordža Koena MBE“, napisao je Fulam na zvaničnom Tviter nalogu kluba.

Koen je bio sastavni deo engleskog stila igre 1966, sa teretom na bekovima da napreduju u sistemu trenera Alfa Remzija.

Pošto je pomogao Engleskoj da ostane bez golova u prva četiri meča na turniru, Koen je započeo potez koji je doveo do pobedonosnog gola u pobedi u polufinalu od 2-1 nad Portugalom.

Bio je jedan od samo tri preživela člana tog tima koji je osvojio Svetsko prvenstvo, zajedno sa Bobijem Čarltonom i Džefom Herstom.

Samo tri igrača u istoriji su odigrala više nastupa za Fulam od Koena: Džoni Hejns (658), Edi Lou (511) i Les Baret (491). Njegovi igrački dani su tragično prekinuti u 29. godini nakon teške povrede kolena.

Fulam je 2016. podigao statuu Koena ispred njihovog stadiona Krejven Kotidž u čast 50. godišnjice njegovog podizanja na Svetskom prvenstvu, dok je 2000. dobio MBE za zasluge u fudbalu.