Pljevlja: Završeni Dani humora i satire „Vuko Bezarević“

Pljevlja: Završeni Dani humora i satire „Vuko Bezarević“

Uručenjem nagrada ovogodišnjim dobitnicima u Pljevljima su sinoć završeni Dani humora i satire “Vuko Bezarević”.

Dobitnik ovogodišnje nagrade Tipar je Miodrag Stošić iz Surdulice, a žiri u Sastavu Zorica Jestrović, Snežana Grujičić i Ninus Nestorović nagradu je dodjelio većinom glasova.

Na konkursu je učestvovalo devet žanrovski različitih knjiga sedam autora.

“Stošićeva knjiga Aforizmi iznad proseka izdvaja se intelektualnom dubinom, tematskom raznolikošću, duhovitim i svežim ispisima koji su najčešće satirični, ironični i humoristični, ali bez cinizma i oštrine. Prema mišljenju žirija, Stošić svojom poetikom nadilazi granice vremenskog, individualnog i lokalnog, čime predstavlja univerzalni presjek moralnih posrnulosti na široj životnoj sceni”, navodi se u obrazoženju žirija.

Predsjednica žirija, Zora Jestrović, istakla je da Stošićeva knjiga u potpunosti opravdava svoj naslov.

Miodrag Stošić je rođen 1982. godine u Surdulici, a diplomirao je 2007. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Od 2001. godine objavljuje aforizme, pjesme i humoreske u raznim listovima poput Ošišan jež, Politika, Večernje novosti, Nosorog, Etn’a.

Stošić se bavi novinarstvom, scenaristikom, stand-up komedijom i radio-voditeljstvom. Za svoj rad, Stošić je dobio brojne nagrade.

Živi i radi u Beogradu, te već deset godina vodi satirične festivale Satira Fest i Novogodišnji satirikon. Objavio je više knjiga.

Dobitnik nagrade Vuko Bezarević za najbolju satiričnu priču dodjeljena je Milanu Todorovu, takođe iz Surdulice za priču Pačinići.

“Satirična priča „Pačinići“ je jedna od rijetkih priča koja čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Autor uspijeva da angažuje čitaoca do te mjere da se on zapita i zamisli, čak i kada završi čitanje. Priča je protkana intelektualnim izazovima i naglašava neodređenost i nepreciznost, čime autor priči daje posebnost i originalnost. Još jedna važna osobina ovog teksta je da autor nije vezan za određeno mjesto ili vrijeme. Ova univerzalnost omogućava priči da se desi bilo gdje i bilo kada, čime se naglašava njena semantička vrijednost. „Pačinići“ razotkrivaju socijalne anomalije, upotrebljavajući kratke rečenice, što stvara napetu atmosferu neizvjesnosti. Glavni lik je predstavljen kao zaintrigirani posmatrač sa elementima erotskih želja koje su povezane sa smrću. Priča uspješno koristi biološke motive i erotiku, ali bez vulgarnosti. Sustret sa totalitarnim ideologijama otkriva nove slojeve značenja. Likovi su prikazani kao ljudi koji su uhvaćeni u klopku sistema, poput Borgesa, sa tragičnim sudbinama. Priča se ne završava optimistično, već ostavlja čitaoca sa osjećajem neizvjesnosti i tuge. Pačinići“ su priča koja zaslužuje pohvalu i nagradu za svoj jedinstven pristup i stil.

Milovan Todorov živi i radi u Beogradu,.

Nagrada „Mladi Tipar“ za 2024. godinu pripala je Radojki Draganić iz Nikšića za satiričnu pjesmu „Oni drugi“.

Žiri u sastavu Milenko Jović, Bojana Grujić i Dejan Miličić istakao je da pjesma „Oni drugi“ Radoljke Draganić svojim stilom i sadržajem duboko oslikava savremene društvene tokove i protivrečnosti.

Pjesma nosi šifru „Slamka spasa“ i autorica kroz stilske figure kontrasta i unakrsne rime daje oštru kritiku društvenih anomalija. Naslov „Oni drugi“ satirično ukazuje na one koji su često na margini, ali koji zapravo predstavljaju pravi odraz onoga što društvo jeste”, navodi se izmeđžu ostalog u obrazloženju.

Radoljka Draganić je rođena 1998. godine u Nikšiću. Magistrirala je na studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti. Njena teza je bila na temu „Indexni znaci u poeziji Mirka Banjevića“. Aktivna je članica književnog kluba „Poetna poetika“ i redovno objavljuje aforizme i poeziju u različitim književnim časopisima.

Radoljka je do sada osvojila brojne nagrade, među kojima se ističu nagrada „Mladi Tipar“ na Danima humora i satire u Pljevljima, nagrada „Vuko Bezarević“ i nagrada za najromantičniju ljubavnu pjesmu na XX javnom konkursu „Pjesme nad pjesmama“.

Njen rad prepoznat je po dubokom razumijevanju poetskih formi i oštroj satiri koja često prelazi granice konvencionalnog.

Na završnoj večeri Dana humora i satire učestvovali su Jovo Nikolić (Ugljevik), Sedina Brkić (Gradačac), Zlatko Tomić (Split), Marina Aristo Marković (Niš), Milorad Joknić (Pljevlja), Branko Vuković (Podgorica), Milko Grbović (Pljevlja), Miladin Berić (Banja Luka), Milan Pantić (Zvornik), Mihailo Tirković (Kruševac), Jovan Zafirović (Kosovska Kamenica), dramski umetnik Radoslav Raka Milenković i dobitnici nagrada.

Pozdravljajući učesnike manifestacije i goste predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš je rekao da već 38 godina svakog juna Pljevlja postaju kulturni stožer kulturnih dešavanja u regionu.

“Dani humora i satire Vuko Bezarević ustanovljeni su 1986 godine, u čast prerano preminulog profesora pljevaljske gimnazije Vukašina Vuka Bezarevića, inače trostrukog dobitnika nagrade Radoje Domanović. U znak sjećanja na njegov lik i djelo tadašnji kulturni poslenici su prije 38 godina prvi put organizovali veče u njegovu čast. Te godine učestvovalo je svega šest aforističara, sa prostora bivše Jugoslavije. Manifestacija je vremenom rasla i razvijala se i nadograđivala pa je broj učesnika iz godine u godinu postao bogatiji i sadržajniji. Postala je manifestacija od šireg književnog ali i društvenog značaja”, rekao je između ostalog Vraneš.

Prethodno je na Gradskom trgu otvorena izložba karikatura sa konkursa „Risto Pejatović“.