Pljevlja: Pelet po subvencioniranim cijenama će ipak doći do građana

Pljevlja: Pelet po subvencioniranim cijenama će ipak doći do građana

Izborom bjelopoljskog preduzeća “Mikro-Mont” kao najpovoljnijeg ponuđača, Opština Pljevlja juče je konačno okončala tender za nabavku peleta, koji će se građanima isporučivati po subvencioniranim cijenama.

Okončanjem tendera, koji je prethodno poništila, Opština Pljevlja ispoštovala je nalog Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, nakon žalbi koje je podnijelo preduzeće “Mikro-Mont”.

Ponuda pljevaljskog preduzeća “Jasen”, koja je prethodno izabrana kao najpovoljnija, u ponovljenom postupku ocijenjena je kao neispravna.

“Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke je više puta navodila razloge za poništenje postupka javne nabavke, koje nećemo ponavljati, već je odlučila da usvoji žalbu ‘Mikro-Mont’ DOO Bijelo Polje od 22. 7. 2024. godine i donese ovu odluku o izboru, jer je mnogo vremena izgubljeno u žalbenim procedurama, a potrebno je obezbijediti ogrijev za građane koji imaju grijanje na pelet od drveta”, navodi se između ostalog u obrazloženju odluke.

Javni poziv za nabavku peleta objavljen 29. januara do sada nije realizovan zbog izjavljenih žalbi, a u međuvremenu Opština je poništila tender, na koji se žalilo bjelopoljsko preduzeće. Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki usvojila je njihovu žalbu i poništila odluku Opštine Pljevlja o poništenju postupka javne nabavke i naložila joj da otkloni nepravilnost.

“Mikro-Mont” će Opštini isporučiti 2.700 tona peleta po cijeni od 496.503 eura u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora. Opština plaća polovinu ugovorenog iznosa, a drugu polovinu građani prilikom preuzimanja peleta.

Građani imaju pravo na po dvije tone peleta po subvencioniranim cijenama.

Analizirajući prvi put pristigle ponude na javnom pozivu, Opština je sredinom marta kao najpovoljniju ocjeninila ponudu pljevaljskog preduzeća “Jasen”, ali je drugorangirani ponuđač Mikro-Mont izjavio žalbu koju je usvojila Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i naložila naručiocu da otkloni nepravilnosti i donese novu zakonitu odluku.

Opština je, pozivajući se na načelo ekonomičnosti, efikasnosti i efektivnosti upotrebe javnih sredstava, donijela Odluku o poništenju postupka javne nabavke 20. maja, na koju je opet “Mikro-Mont” izjavio žalbu

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki nije uvažila razloge Opštine i poništila Odluku o poništenju postupka javne nabavke i naložila ponovo Opštini da otkloni nepravilnosti.

U žalbi Mikro-Mont je naveo da je Odluka o poništenju postupka javne nabavke donesena bez pravnog osnova, te da je njihova ponuda bila najpovoljnija od svih ponuda.

Tvrdili su da je ponuđač “Jasen” ponudio pelet A2 kvaliteta iako je tražen A1, te da je Opština Pljevlja vrednovala samo cijenu a ne i kvalitet robe.

Smatrali su i da je Opština grubo prekršila načelo konkurencije, te da nezakonitim poništenjem javne nabavke, čiji je cilj subvencioniranje peleta radi zaštite životne sredine, nije pokazala brigu za građane koji imaju uslova i prava na subvenciju ogrijeva na bazi drveta, već je dovela u pitanje blagovremenu realizaciju ovog prava”.

Tvrdili su i da naručilac na taj način nanosi štetu građanima zbog poništenja postupka, što će dovesti u pitanje blagovremenost realizacije ove nabavke koja je vrlo važna za građane Pljevalja.