Pavićević: Milatovićev sastanak je samoreklamerstvo, želio je sebe da predstavi kao da je neki politički autoritet što nije!

Pavićević: Milatovićev sastanak je samoreklamerstvo, želio je sebe da predstavi kao da je neki politički autoritet što nije!

U crnogorskom mnjenju je potpuno opravdano to što lideri političkih formacija koje su pobijedile Mila Đukanovića nisu otišli na sastanak sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, kaže za Sputnjik politikolog dr Vladimir Pavićević.

Taj sastanak je osmišljen kao neka vrsta samoreklamerstva Jakova Milatovića i ljudi su zaključili da tu nema nikakve suštine ni nekakvog smisla, dodaje Pavićević.

„Jedini smisao tog događaja je da Jakov Milatović predstavi sebe kao da je neki politički autoritet u Crnoj Gori, što nije. Tako da kako god se priđe tom događaju potpuno je opravdana odluka onih lidera i stranaka koji nisu otišli tamo – da ne odu tamo. I to se u mnjenju u Crnoj Gori upravo tako i tumači.“

Pavićević smatra da je ovaj događaj donio Jakovu Milatoviću mnogo toga negativnog, a između ostalog i sliku koja podrazumijeva da on radije razgovara sa ljudima koji su godinama bili uz Mila Đukanovića, nego sa svojim saborcima u borbi protiv dojučerašnjeg crnogorskog diktatora.

„Dakle kad imate tamo čovjeka koji je sada na čelu Milovog DPS-a ili ljude iz ovih manjih stranaka koje su uvijek djelovale kao sateliti Milovog DPS-a i kad vidite da oni sa Jakovom Milatovićem sada rado razgovaraju i on sa njima, a da nemate volju ovih drugih, tridesetoavgustovaca da se vide sa Jakovom upravo zbog njegovog pristupa, onda vam je jasno da je Jakov Milatović samom sebi napravio veliku štetu. Ima još jedna stvar. Ovakvim svojim djelovanjem koje kontinuirano slabi autoritet Jakova Milatovića u crnogorskoj politici, danas se on u Crnoj Gori pojavljuje kao čovjek koji maltene nastoji da uspori proces evropskih integracija Crne Gore.“

I to isključivo zbog toga što ne može da prihvati činjenicu da neki drugi političari na vlasti više doprinose tom procesu, nego što je on za više od godinu dana koliko je predsjednik države, dodaje Pavićević.

„Suština je da je Jakov Milatović danas neka vrsta prepreke procesu evropskih integracija Crne Gore, a on postaje prepreka i time što relativizuje odluku da se osudi genocid u Jasenovcu, Mathauzenu i Dahauu gdje su počinjeni takvi zločini kakvih se stidi čitavo čovječanstvo. Jer Jakov Milatović se bavi relativizacijom osude takvih zločina, a to je sa pozicije interesa građana Crne Gore neprihvatljivo“, zaključio je Pavićević.

Lideri većine parlamentarnih stranaka nisu se juče odazvali pozivu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da prisustvuju sastanku koji je on inicirao na temu evropskih integracija.

Na sastanak su došli lideri DPS-a Danijel Živković, Socijaldemokrata Damir Šehović, Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i Force Genci Nimanbegu kao i nezavisna poslanica Jevrosima Pejović.

Na sastanak nisu došli predstavnici Pokreta Evropa sad, kao ni lideri Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Iz Pokreta Evropa sad kazali su da neće prisustvovati sastanku kod Milatovića jer, kako kažu, ne žele da „svedoče Milatovićevom prekoračenju ustavnih nadležnosti“. Nova srpska demokratija saopštila je da neće učestvovati na sastanku jer se solidarišu sa kolegama iz parlamentarne većine.