Pavićević: Glavnina padavina ponegdje prošla već tokom noći

Pavićević: Glavnina padavina ponegdje prošla već tokom noći

Crveni meteo alarm danas je na snazi, ali je glavnina padavina prošla ponegdje već tokom noći između četvrtka i petka, kazao je šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

„Biće žestokih padavina do sredine dana, nakon čega će jenjavati i postepeno prestati, najprije na zapadu, kasnije i u istočnim predjelima zemlje“, rekao je on u Bojama jutra na TV Vijesti.

Ukazuje da je pala ogromna količina kiše, ali i vrlo neujednačena – na Žabljaku oko 250 litara po metru kvadratnom, dok je u drugim gradovima na sjeveru palo do 50.

Pavićević kaže da na manjim vodotocima postoje rizici od poplava, kao i u urbanim sredinama gdje je oticanje vode usporeno.

„To je već stvar planiranja, čišćenja rječnih tokova i obala… Ovolike padavine u gradskim naseljima će izazvati probleme i ako sve funkcioniše. Nemoguće je da svi ispusti i odvodi prime toliku količinu padavina u kratkom roku“, naglašava on.

Pavićević je naveo da se u subotu očekuje pomalo kiše, nešto više u nedjelju, kada će biti i svježije. Ponedjeljak i utorak će biti suvi, topliji, od srijede do petka se očekuju povremeno slabe do umjerene padavine, a sljedećeg vikenda ponovo suvo vrijeme.

Ekipa Boja jutra je zabilježila da je na ulicama Podgorice, usljed padavina, došlo do otežanog odvijanja saobraćaja.

Zbog kiše su se pojedina naselja pretvorila u jezera, a na nekim saobraćajnicama ne rade semafori.

Iz vatrogasne službe su rekli da su imali dvije intervencije, prvu prije sedam sati, kad je drvo palo na put, a nakon intervencije saobraćaj je normalizovan.

Imali su još jednu intervenciju kod vrtića „Sunconkrili“ u Bloku V, a poručuju da su supremni i da ne očekuju previše problema.