Paunović: Predlog da se pripravnicima povećaju mjesečne nadoknade je svrsishodan i neophodan

Paunović: Predlog da se pripravnicima povećaju mjesečne nadoknade je svrsishodan i neophodan

Predlog da se pripravnicima povećaju mjesečne nadoknade sa dosadašnjih 450 eura na 600 eura je svrsishodan i neophodan, radi usklađivanja sa potrebama mladih i školovanih ljudi, kazao je predsjednik Mladih Demokrata Mitar Paunović.

On je rekao da Mlade Demokrate, kao organizacija mladih unutar Demokratske Crne Gore, u potpunosti podržavaju predlog Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija da se, izmjenama zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, pripravnicima povećaju nadoknade.

“Imajući u vidu i najavljeno povećanje minimalne cijene rada sa 450 na 600 eura za srednjoškolce, odnosno 800 eura za visokoškolce, taj predlog dodatno smatramo svrsishodnim, ali i neophodnim, radi usklađivanja sa potrebama mladih, školovanih ljudi”, naveo Paunović.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, on je poručio da se mladi, uslovima zapošljavanja, ali i cijenom rada, moraju zadržati u državi.

“S obzirom na to da najavljena izmjena Zakona o radu, uz sve zaposlene, neće podrazumijevati polaznike programa stručnog osposobljavanja, jedino pravedno rješenje je ne dozvoliti da svršenim visokoškolcima mjesečna nadoknada za obavljanje poslova i sticanje znanja bude samo 450 eura”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da to ne oslikava trenutne troškove života mlade osobe u Crnoj Gori.

Stoga je, kako je kazao Paunović, izmjena Zakona, uz najavljene reforme sistema obrazovanja, infrastrukturne projekte, kao i stavljanje akcenta na vrednovanje kvaliteta, snažna poruka mladima da država misli na njih.

Paunović je dodao da je to poruka da, pored najavljenog povećanja zarada za već zaposlene mlade ljude, i oni koji tek stupaju u sistem i na radna mjesta mogu očekivati isto.

“Dakle, apsolutno afirmišemo taj predlog i obavještavamo korisnike tog programa da će imati nedvosmislenu podršku članova Vlade iz reda Demokratske Crne Gore, kao i poslanika Demokrata u Skupštini”, navodi se u saopštenju.