OTVORENE Olimpijske igre u Parizu: Senom se  VIJORI  i  CRNOGORSKA ZASTAVA

OTVORENE Olimpijske igre u Parizu: Senom se VIJORI i CRNOGORSKA ZASTAVA

Večeras će zvanično početi Ljetnje olimpijske igre u Parizu, tačno 100 godina nakon prethodnih u glavnom gradu Francuske.

Od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, ali i u još 16 gradova Francuske te na dalekom Tahitiju održaće se 329 događaja u 32 sporta u kojima će učestvovati 10.714 sportista.

Foto: Instagram screenshot/ crnogorski_olimpijski_komitet

Svečana ceremonija otvaranja jedinstvena je jer, za razliku od uobičajenog programa na olimpijskom stadionu, ovaj put se održava na rijeci Seni i trgu Trokadero.

Zastavu Crne Gore nosiće Danka Kovinić i Milivoj Dukić, a naš olimpijski tim čini 19 sportista u 6 sportova.

The Flame is here! Are you ready for this 6km celebration of sport along the iconic River Seine? Are you ready for the Olympic Games Paris 2024? #Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/sfHRiqcwIS

Olimpijska baklja će putovati sa sportistima i širom Pariza. Žemel De Buze, poznati francuski glumac je donio baklju na stadion, a preuzeo je Zinedin Zidan.

Predviđeno je da gotovo 7.000 sportista oplovi rijekom Senom pored najpoznatijih pariških znamenitosti dok će ih više od 300.000 gledalaca posmatrati sa obala.

Prva država koja se predstavila publici na rijeci Seni je Grčka čiju zastavu nosi NBA zvijezda Giannis Antetokounmpo. Nakon njih je predstavljen olimpijski tim izbjeglica.

Foto: Instagram screenshot/ crnogorski_olimpijski_komitetite

Francuski predsjednik Emanuel Makron i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah su se pozdravili na Trokaderu, gdje će formalni susreti trajati do kasno u noć.

Jedno od iznenađenja večeri, crne štikle, crne čarape i roze perje: Lejdi Gaga koja je u pratnji plesača pjeva na francuskom. Današnja nagađanja i spekulacije su se ostvarile. Pjevačica je svoju izvedbu nastavila na klaviru, uz pratnju saksofonista.

Tajanstveni nosilac baklje se kreće po čitavom gradu, po krovovima i raznim lokacijama.