Otvoren 13. Lake fest: „Povratnički“ koncert Željka Bebeka, „Prljavo kazalište“ prvi put u Nikšiću

Otvoren 13. Lake fest: „Povratnički“ koncert Željka Bebeka, „Prljavo kazalište“ prvi put u Nikšiću

Banjalučki bend Subverzija, koji svira svoju verziju pank rok muzike, otvorio je juče 13. izdanje Lake festa, najvećeg crnogorskog muzičkog festivala, i napravio dobru uvertiru za Željka Bebeka koji je u krupačkim topolama imao „povratnički“ koncert.

Bilo je kao i 2019. godine – Bebek i publika pjevali su zajedno hitove, a nastup je, nakon bisa, završio hitom iz 1989. godine, „Laku noć svirači“.

„Mi koji smo stvarali na ovim prostorima uz generacije i generacije ljudi koji vole rokenrol počašćeni smo time da nam se desi ovakav koncert, da vidimo da nijesmo uzalud trošili vrijeme i da smo i dalje možda vodeći“, kazao je Bebek nakon koncerta i pohvalio organizatore festivala koji su se, kako je istakao, potrudili da u koncertu jednako uživaju i oni i publika.

„Lake fest ima dobre emocije i ovdje je zaista lijepo doći“, kazao je Bebek koji je prošle godine obilježio pet decenija rada.

Nada se da će i nove muzičke snage graditi uspješne karijere a put za to je, kako je kazao, konstantno učenje i vježbanje.

„Ako to shvate onda se mogu priključiti, jer što nas je više to je bolji hor, bolje raspoloženje, puno više se manifestuje i sloboda uma i sloboda odabira, muzika kao odraz života, ljubav i porodica kao glavni cilj. Onda će pripadati ovom svijetu, kao što mi pripadamo i još uvijek ga vodimo, a čekamo da nas zamijene ovi mlađi. Ja imam u bendu najmlađeg Bebeka koji je siguran na ovom putu i koji će kroz neko vrijeme vjerovatno u Crnu Goru dolaziti kad bude napravio vlastiti bend. To je moj sin Zvone“, sa ponosom je kazao Bebek koji od 2017. godine scenu dijeli sa sinom sa kojim će zajedno na proljeće objaviti i album.

To što su na koncertu zajedno s njim pjevale tri generacije je, kako je istakao, posebna satisfakcija za svakog muzičara.

„Kada vas slušaju oni što nijesu bili rođeni kad sam počinjao da pjevam, to je ispunjenje snova. Kad si mlad maštaš da ćeš uspjeti, da ćeš dvije-tri godine biti strašno zanimljiv svijetu, da ćeš se obogatiti, kupiti auto, vikendicu, a kad ti to ‘upali’, nakon par godina shvatiš da to nije sve, da ima važnijih stvari, da si dobar u komunikaciji sa generacijama, da si srećan da su ti se snovi ispunili i da si čovjek na svom mjestu“, kazao je prvi pjevač Bijelog dugmeta.

I dok je Bebek po drugi put nastupio na Lake fest-u, hrvatska rok grupa „Prljavo kazalište“ je prvi put imala koncert u Nikšiću i prema riječima osnivača i frontmena benda, Jasenka Houre, publika i oni su se na prvu loptu dopali jedni drugima i našli zajednički jezik, a to je muzika.

„Radiš i trudiš se da budeš što bolji. To ti uđe u krv. Nema za čovjeka gore nego kad mu uzmete ono što mu je preokupacija. To sam shvatio za vrijeme korone kada sam mislio da ću umrijeti u krevetu“, kazao je gitarista benda koji je osnovan 1977. godine.

Nastup u Nikšiću im je treći ovogodišnji u Crnoj Gori – prethodno su imali koncerte u Kotoru i Herceg Novom i drago im je, kazao je Houra, što su ih svuda lijepo primili, što je publika zajedno s njima pjevala, jer odavno su shvatili da oni moraju biti dobri da bi i publika bila dobra.

Prema njegovim riječima muzičari rado prave ljetnje turneje jer tada imaju priliku da se sretnu sa publikom koja odrasta po diskotekama i kojoj je „svijet iz prošlog stoljeća, za koji su čuli iz serija i priča“, zanimljiv. To je ujedno prilika i da mlađe generacije čuju pjesme koje vole, ali koje često ne povezuju sa orginalnim izvođačima.

Nakon Prljavog kazališta, scenu je zauzeo jedan od najpopularnijih makedonskih sastava novije generacije, Funk Shui, poznat po unikatnom zvuku kroz koji se protežu elementi mnogih žanrova – od indi roka, preko repa, do elektra.

Prvi dan festivala, u ranim jutarnjim satima, zatvorio je turski DJ Murat Uncuoglu.

Večeras će nastupiti Marčelo, tribjut bend Queen sensation, grupa iz Sankt Peterburga Splean, novosadski Ritam i DJ Fedde Le Grand koji dolazi iz Holandije.

I ove godine kamp u topolama je besplatan, a organizatori su odlučili da upotpune ponudu pa je tako u kampu postavljena bina na kojoj će svake večeri, u periodu od 16 do 19 časova, nastupiti po tri benda.

Juče su nastupili bendovi Na brzaka, Jelene i Eliza Stark&Deppersi, dok će večeras bina u kampu biti rezervisana za Tantrabrothers, Azilante i Devet.