Otvaranje 18. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici

Otvaranje 18. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici

Već prvi dan u programu: Kristian Novak, Miro Vuksanović, Vjera Mujović, Ibrahim Spahić, Žan Fransao Galtu, Branko Gradišnik…

18. Međunarodni podgorički sajam knjiga, jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija kod nas, svečano će biti otvoren 10. maja u 13 časova u Muzičkom centru i u 14 časova na sajamskom prostoru Big fashion

Sajam knjiga će u 13 časova u Muzičkom centru otvoriti Tamara Vujović, ministarka kulture i medija, a obratiće se i Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete nauke i inovacija, An-Mari Maske (Anne-Marie Masky) ambasadorka Francuske, Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga, Nataša Nelević, književnica i Žan Fransoa Galtu (Jean-Francois Galletout), književnik. Program svečanog otvaranja vodiće Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu. Zemlja počasni gost ove godine je Republika Francuska. Počasni gost je u prilici da na Sajmu predstavi autore iz svoje zemlje, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

U 14 časova na sajamskom prostoru Big – fashion planirano je otvaranje štanda Francuske koga će otvoriti An-Mari Maske (Anne-Marie Masky), ambasadorka Francuske.

Pored Francuske, zemlje počasnog gosta, na Sajmu će biti predstavljeno više od 100 izdavača iz Crne Gore, regiona I Evrope.

Osim predstavljanja autora i programa na štandovima izlagača, tokom sajamskih dana biće organizovano blizu 100 tribinskih programa. U programu učestvuje više od 200 pisaca, teoretičara, urednika, prevodilaca, izdavača, kritičara, biće upriličeni i svakodnevni programi za djecu, učenike i studente.

Umjetnički program prvog dana Sajma počinje u 15 časova predstavljanjem škole – Gimnazija “Slobodan Škerović”, u 16.00 časova akademik Miro Vuksanović predstavlja Sabrana djela. Predstavljanje projekta “Olimpijada kulture- Sarajevo 2025” koji sadrži predstavljanje 35.Sarajevskog sajma knjiga i 40. Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” zakazano je za 17 časova. Razgovori sa piscima Žan Fransoa Galtu “Putešestvija po zemlji koja više ne postoji” i Brankom Gradišnikom planirani su za 16 i 17 časova.

Kristijan Novak promoviše svoj novi roman “Slučaj vlastite pogibelji” u 20 časova čije je crnogsko izdanje upravo objavljeno kod izdavačke kuće Nova knjiga.

U okviru 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene sajamske nagrade i priznanja.

Radno vrijeme Sajma knjiga je od 10.30 do 21.30.

Ulaznice koštaju 2€, odnosno 1 € za studente i đake, a za djecu sa roditeljima ulaz je besplatan.