Organe čeka 89 građana Crne Gore, na listama i šestoro djece

Organe čeka 89 građana Crne Gore, na listama i šestoro djece

Na listama čekanja za transplantacije organa je 89 građana, kazali su za portal Adria iz Ministarstva zdravlja, navodeći da po troje mališana čeka transplantacije jetre i bubrega.

Kako ističu, na listi čekanja za transplantaciju bubrega nalazi se 59 pacijenata, jetru čeka njih 17, pluća 10, a srce tri pacijenta.

Ministarstvo zdravlja je, naglašavaju, uspostavilo je novi sistem izdavanja donorskih kartica i u svim domovima zdravlja ispunjeni su potrebni uslovi da svaki građanin koji želi da bude donor može da se javi svom izabranom doktoru i potpiše:

Pisanu saglasnost za doniranje organa u slučaju smrti koju daje osoba zainteresovana da bude donor, nakon čega joj se izdaje donorska kartica, što se u svakom trenutku može opozvati na način davanja;

U slučaju da se predomisli – potpisuje Izjavu o opozivu date pisane saglasnosti za uzimanje organa u slučaju smrti, nakon čega se vraća donorska kartica i o tome sačinjava zabilješku;

U slučaju da osoba želi da se izričito izjasni da ne želi da bude donor, izdaje kpk se Izjava o protivljenju doniranja organa, koju može opozvati davanjem Izjave o opozivu izjave o protivljenju doniranja organa.

“Za svaku od navedenih mogućnosti ispunjeni su svi tehnički uslovi u domovima zdravlja za nesmetano sprovođenje procedure uzimanja i izdavanja donorskih kartica. Koristimo ovu priliku da pozovemo građane koju su zainteresovani da postanu doniri jave svom izabranom doktoru i po jednostavnoj proceduri dobiju svoju donorsku karticu” , poručuju iz Ministarstva zdravlja.

U tom resoru navode da zbog COVID pandemije tokom 2020. i 2021. godine nijedan pacijent nije upućen u inostranstvo radi transplantacije bubrega.

“Od 2022. godine do danas upućeno je 15 pacijenata radi transplantacije bubrega od živog srodnog donora u zdravstvene ustanove Turske i tri pacijenta radi transplantacije jetre od živog srodnog donora”, dodaju u Ministarstvu zdravlja.

Kada su djeca u pitanju, tokom 2021. godine jedno dijete je upućeno u Tursku radi transplatacije jetre.

“A od 2021. do 2024. godine upućeno je devetoro djece u Tursku radi transplantaciju bubrega”, kažu u tom resoru.

Ko može biti donor bubrega?

Iz Kliničkog centra Crne Gore su za portal Adria rekli da, po aktuelnim zakonskim propisima, živi srodni donori bubrega mogu biti srodnici do četvrtog stepena srodstva (roditelji, braća i sestre, stričevi, ujaci, tetke po ocu, tetke po majci i sva njihova djeca odnosno braća i sestre od stričeva, ujaka i tetaka po ocu i po majci).

“Što se tiče živih nesrodnih donora to može biti samo bračni drug. Prije svega, potrebno je da su krvne grupe donora i primaoca kompatibilne (podudarne)”, naglašavaju.

Kako dodaju, dubiozna i kompleksna pretransplantaciona priprema po utvrđenom protokolu vrši se na Klinici za nefrologiju KCCG.

“A ispitivanje imunološke kompatibilnosti koja podrazumijeva kompletnu HLA tipizaciju (uključujući i suptilne analize – miss match, donor specifična i panel reaktivna antitijela) vrši se u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore” , navode u Kliničkom centru